Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hus i Uddevalla helt övertänt Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinna förd till sjukhus efter kraftig brand i centrala Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Ett flervåningshus i centrala Uddevalla började brinna kraftigt vid 14-tiden på onsdagen. Räddningstjänsten var på plats med nio enheter och uppgav vid 16-tiden att läget lugnat ner sig något. Enligt polisen fick en äldre kvinna föras till sjukhus. Polisen har upprättat en förundersökning om mordbrand.

Huset ligger i ett mycket tätbebyggt område med flera andra trähus runt sig. Räddningstjänstens arbete inriktades snabbt på att hindra spridning.

– Det råder stor spridningsrisk på platsen och de försöker hindra att branden sprider sig till omkringliggande byggnader, säger Gunilla Jensen på SOS Alarm.

Polisen uppgav senare att en äldre kvinna hade blivit förd till sjukhus och att en förundersökning gällande mordbrand var upprättat.

Omgivet av flera trähus

Huset där branden startade är ett trähus och det är omgivet av flera andra hus av trä.

– Även det närmaste huset är ett trähus. Fastigheten som brinner kommer att få brinna ner. Den är helt övertänd, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Vid 15-tiden gick Räddningstjänsten ut med ett meddelande till allmänheten i radio och TV. Under en timme uppmanades folk i området att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation.

Rökdyker för att hindra spridning

Vid 16-tiden på onsdagen meddelade Räddningstjänsten i Uddevalla att läget ser stabilt ut.

– Det såg oroväckande ut men det ser ut som om vi har lyckats hålla det begränsat. Rökdykare är just nu inne i byggnaden bredvid för att kontrollera värme och se till att ingen spridning sker, säger Ulrik Olsson på Räddningstjänsten Uddevalla till SVT.

Det tätbebyggda området och att flera av husen är gamla trähus oroar dock fortfarande.

– Det är ett problem och vi har ganska kraftig vind som gör att det kan blossa upp. Vi är på tårna och kommer ha gott om resurser på plats ett bra tag till, det är inte helt under kontroll, säger Ulrik Olsson.

Vid 16.30 säger Räddningstjänsten till SVT att det inte längre brinner med öppna lågor, men att det glöder och brinner inne i byggnaden.

– Vi kommer inte kunna släppa detta på många timmar utan kommer säkert ha enheter kvar här hela natten, säger Peter Gustafsson vid Räddningstjänsten.

Senare på kvällen hade Räddningstjänsten tagit hjälp av grävmaskiner för att lyfta undan delar av huset och komma åt att släcka eventuella glödbränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer