Kraftig brand i ladugård utanför Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

En ladugård är helt övertänd och brinner kraftigt på en gård norr om Järpås. Enligt räddningstjänsten är risken för spridning stor.

– Vi har femton brandmän på plats för att förhindra spridning av branden. Det är ännu oklart ifall det finns några djur i ladugården, säger Per Gustafsson, inre befäl räddningstjänsten Västra Skaraborg.

Vid ladugården finns flera andra byggnader och spridningsrisken är i nuläget stor.

– Vi jobbar för fullt för att hindra brandspridning i nuläget, säger Per Gustafsson, inre befäl vid räddningstjänsten Västra Skaraborg till SVT Nyheter Väst.

Enligt SOS-alarm ska det även ligga ett bostadshus bara några meter från där branden härjar.

Kan finnas får på gården

– Det ska vara en kraftig brand och rökutveckling från byggnader, säger Ola Nilsson, teamledare på SOS alarm.

Det finns även uppgifter om att det ska finnas får på gården i vanliga fall.

Även ambulans är skickad till platsen.

Fåren klarade sig

Vid 15.30-tiden uppger räddningstjänsten i Västra Skaraborg att branden är under kontroll och att det inte längre finns någon spridningsrisk till ytterligare byggnader än de två som brandhärjats.

– Vi har inte hittat några döda djur, men vi kan inte veta till hundra procent förrän branden är helt släckt. Polisen söker efter ägaren till ladugården, säger Per Gustafsson.

Klockan 16 meddelar polisen att det är två byggnader som brandhärjats och förstörts. Räddningstjänsten kommer att stanna kvar för eftersläckning under kvällen. I byggnaderna har får befunnit sig, som dock ska ha klarat sig. Händelsen är rubricerad som mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.