Foto: Privat/ Arkiv

Kraftig minskning av räkfisket

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig minskning av räkfisket nästa år – det står klart efter EU:s och Norges förhandlingar om fiskekvoter i Västerhavet. – Klart att det är surt med en så pass stor nedgång, säger yrkesfiskaren Peter Olsson från Smögen.

Från och med 1 januari kommer räkfiskarna få hålla nere kvoterna rejält i Skagerrak och Kattegatt. Från att ha fått fiska nästan 11.000 ton räkor i Kattegatt och Skagerrak under 2016 kommer räkfiskarna bara få ta upp 7.000 ton nästa år – i alla fall enligt den preliminära kvot som EU och Norge nu satt.

– Det är en ganska kraftig minskning, säger Malin Skog, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Peter Olsson från Smögen är yrkesfiskare sedan 30 år, och ordförande för branschorganisationen SFPO, Sveriges fiskares producentorganisation. Han satt själv med under förhandlingarna mellan EU och Norge, som nyligen avslutats efter två veckors överläggningar i Köpenhamn och Bergen.

– Det är klart att det är surt med en så pass stor nedgång. Det innebär att det blir mindre räkfiske, och ett mer selektivt fiske -– att man släpper ut småräkan oskadd, säger Peter Olsson.

Preliminär kvot

Anledningen till den preliminära kvoten är att det enligt EU och Norge inte finns tillräckligt med forskning på området i dag. Istället inväntar man nya vetenskapliga råd från det internationella havsforskningsrådet ICES, som väntas presenteras i februari 2017.

– För att inte stoppa fisket helt blev det en preliminär kvot, då man ansåg att det saknades vetenskapliga råd för räkan, säger Malin Skog.

– Jag är lite besviken att man inte lyckas få fram några bra siffror, men vi får se hur de nya proverna för 2017 som tas i januari kommer se ut, säger Peter Olsson.

”Ingen fara med beståndet”

Enligt Peter Olsson så ser bestånden bra ut när det gäller nordhavsräkan i Västerhavet, vilket var en av anledningarna till att EU och Norges kvoter ökade med 60 procent från 2015 till 2016.

– Räkbestånden i havet ser bättre och bättre ut, och det är jättepositivt. Ett bra bestånd är ju pengar på banken för oss fiskare, säger Peter Olsson.

Total tillåten fångstmängd för räka i Skagerrak och Kattegatt

2016: 10.987 ton

2017: 7.000 ton (preliminär kvot)

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.