Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetschefen Karin Danehammar om det svåra pandemiåret. Foto: TT/SVT

Hårda slaget mot Friskis och svettis – tappat 50 000 medlemmar: ”Väldigt tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Friskis och Svettis är en av flera träningsaktörer som drabbats hårt under coronapandemin. Under 2020 försvann tio procent av alla medlemmar – cirka 50 000 stycken. I Västsverige låg tappet på 10 000 medlemmar.

– Pandemiåret har varit väldigt tufft år för oss, säger generalsekreteraren Susanne Jidesten.

I klippet hör du hur Friskis och Svettis i Borås hanterar utmaningarna under pandemin.

Under pandemiåret har antalet medlemmar minskat på Friskis och Svettis. Under 2020 tappade man 10 000 av sina medlemmar i Västsverige. Även i Borås har tappet varit märkbart – 1000 färre medlemmar mellan 2019 och 2020.

– Självklart har det varit ett utmanande år från 12 mars förra året och fortfarande så har vi alla dessa omställningar som vi har behövt göra, säger Karin Danehammar.

I hela landet hade Friskis och Svettis 556 000 medlemmar under 2019. För 2020 sjönk den siffran till 503 000. Det är en minskning med cirka 10 procent på ett år.

Pausad verksamhet

För att hantera inkomstnedgången orsakat av medlemstappet har Friskis och Svettis korttidspermitterat medarbetare, i perioder haft begränsade öppettider samt omförhandlat avtal med hyresvärdar runt om i landet.

– Vi har anpassat vår verksamhet jättemycket. På några orter har vi pausat all vår verksamhet under ett par veckor. Däremot har vi växlat upp den digitala träningen, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare.

Under 2021 har tappet fortsatt, uppger Friskis och Svettis för SVT.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med flera stora gymkedjor som säger att de också tappat medlemmar, men de vill inte uppge hur många.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet