I klippet berättar Joakim Ekstrand varför han valde att investera i en padelhall. Foto: SVT

Kraftig ökning av padelhallar: ”Bara början”

Uppdaterad
Publicerad

Från en dryg handfull anläggningar 2013. Till över 500 idag. Padelhallarna i Sverige blir allt fler. Joakim Ekstrand, som driver en nyöppnad anläggning i Svenljunga, tror inte att toppen är nådd.

– Vi är bara i startgroparna för padelhallar, säger han.

Joakim Ekstrand och hans affärspartners ligger bakom den nya padelhallen i Svenljunga. Hallen har byggts från grunden. Och anläggningen har, enligt Joakim Ekstrand, kostat runt 13 miljoner kronor att bygga.

Hör om varför de ville satsa på en padelhall i klippet ovan.

De senaste åren har sporten padel blivit allt mer populär i Sverige. Och antalet hallar har ökat kraftigt.

Så här ser utvecklingen av antalet padelhallar ut i Sverige. Foto: SVT

Ted Lindblom är professor i företagsekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han ser positivt på att marknaden försöker möta efterfrågan på padel.

– Att de finns de som vill investera tycker jag visar att marknaden fungerar. Det skulle vara mer oroande om man inte fick tillstånd till att bygga sina anläggningar.

”Kan bli stora kostnader”

Men vad händer då om padel visar sig vara en fluga? Ted Lindblom tror att det, generellt sett, blir svårast för företag som kommit sist in.

– Då står man där med en byggnad som det kan bli stora kostnader att bygga om.

Då handlar det, enligt Ted Lindblom, om att ha en lokal som går att använda till annat utan att det kostar för mycket pengar.

– Då finns det ett värde i den. Vad kan den användas i bästa alternativa syssla, säger han.

Padel

Padel är en racketsport som påminner om tennis, men även squash. Sporten utövas på en rektangulär bana, med vanligtvis två spelare om vardera sida nätet.

En boll börjar med en diagonal serve som slås underifrån.

Glasväggarna runt banan är en del av spelet. När en spelare ska ta emot en boll så kan spelaren till exempel låta bollen studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken.

Poängräkningen i padel fungerar som i tennis.

Sporten padel skapades på 1960-talet i i Mexico.

Källa: Nationalencyklopedin och Svenska padelförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.