Kraftig ökning av viltolyckor i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av 2010-talet har viltolyckorna i Västra Götlands län ökat, visar siffror från försäkringsbolaget If.

Hittills har också 2021 varit mer olycksdrabbat än föregående år.

Under de senaste tre åren anmäldes 10 919 fler olyckor än under motsvarande tid i början av 2010-talet, en ökning med 57 procent. Under januari till augusti har det rapporterats sammanlagt 6 141 viltolyckor i Västra Götalands län. Det är 506 fler än i fjol. Därmed följer länet utvecklingen i landet.

– Viltolyckor är ett stort problem i Sverige. Vi har sett en ökning av dessa under flera år. År 2020 minskade olyckorna något, men nu ser vi en uppgång igen, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Flest olyckor på hösten med rådjur

Oktober och november är de månader då det sker flest olyckor med vilt. I Västra Götalands räknas med omkring 2 300 incidenter, motsvarande 30 per dag.

– I gryning och skymning löper man störst risk för viltolyckor, det är då som flest djur förflyttar sig för att leta föda. Håll uppsikt längst med vägkanterna och anpassa farten och försök förutse var djur kan dyka upp, Var extra vaksam då viltstängsel upphör, säger Johan Granholm.

Detta gäller vid viltolycka

  • Ring 112 och anmäl olyckan om björn, hjort, järv, lo, mufflonfår, rådjur, utter, varg, vildsvin älg eller örn är inblandad. Uppge olycksplats och vilken typ av djur det gäller samt i vilken riktning djuret har försvunnit om det inte finns kvar på platsen.
  • Märk ut platsen där olyckan har skett.
  • Sätt ut varningstriangel 200–300 meter från olycksplatsen. Flytta om möjligt din bil till vägrenen eller parkeringsficka. Sätt på varningsblinkers.
  • Skulle du krocka med björn, varg eller vildsvin bör du öka avståndet för markeringen av olycksplatsen upp till 100 meter då dessa djur kan bli mycket aggressiva när de är skadade.
  • Skadat och dödat vilt ska omhändertas. Du får dock inte ta med dig ett dött djur, det tillfaller markägaren eller i vissa fall staten.

Källa: Riksförbundet M Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.