Foto: Janerik Henriksson / TT

Färdtjänstkaos efter all snö: ”En utmanande dag minst sagt”

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens snöfall innebar stora utmaningar för färdtjänsten i Göteborg. Ett par hundra resenärer drabbades av kraftiga förseningar. En funktionshindrad kvinna tvingades stanna kvar på dagcentret och vänta drygt två timmar för att få sin förbokade resa hem.

När Peter Norling, avdelningschef för Serviceresor på Trafikkontoret i Göteborg, får höra om kvinnan som tvingades vänta så länge säger han omedelbart att det varit en utmanande dag för färdtjänsten.

– När det blir sådana omständigheter som idag, med en massa snö, tar allt längre tid: Det tar längre tid att köra, varje stopp tar längre tid och så vidare. Våra förare hinner inte lika mycket. Och när det gäller den trafik vi köper från taxiföretagen, så har de också en massa kunder som vill åka taxi en sådan här dag. Då blir det stora förseningar.

Han har inga exakta siffror men tror att mellan hundra och tvåhundra färdtjänst-resenärer drabbats av förseningar under tisdagen.

– Men det ska då sättas i relation till att vi har cirka 3000 transporter per dag.

Tufft framöver

Det ser tufft ut framöver också, och inte bara på grund av snö. Under vintern vill fler utnyttja färdtjänsten.

– Där har vi en särskild problematik i taxibranschen, som är kopplad till pandemin. Under väldigt lång tid hade taxiförare väldigt lite att göra, vilket fick många att lämna branschen. Så nu, när allt börjar återgå lite mer till det normala, saknas tillräckligt med förare och fordon.

Fotnot: Färdtjänst är till för dem som har svårt för att resa på egen hand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingen person skadades i olyckan då ett lastbilssläp välte över en personbil på länsväg 154 på tisdagsmorgonen. Foto: Joakim Eriksson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer