Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kraftiga protester mot sparförslag i Angered

Publicerad

Protesterna växer mot de befarade nedskärningarna i Angered som kan innebära slutet för två fritidsgårdar. I samband med stadsdelsnämndens möte på tisdagen har ett par hundra personer samlats för att försöka få politikerna att rösta mot sparförslaget.
– Fritidsgården är vårt andra hem, säger Fatma Alsaidan.

SVT Nyheter Väst berättade på måndagen om det allvarliga ekonomiska läget för Angered i Göteborg. Stadsdelen måste spara nio miljoner kronor och tjänstemän har föreslagit kraftiga nedskärningar, som bland annat skulle innebära att två fritidsgårdar och två medborgarkontor läggs ner.

Vid 14-tiden på tisdagen hade ett par hundra personer samlats vid Blå Stället i Angered för att protestera mot förslaget.

– Utan fritidsgårdar kommer det att bli tråkigt för unga. Fritidsgården är vårt andra hem. Jag går dit flera gånger i veckan, säger Fatma Alsaidan, en av de som protesterar.

Personal informerades förra veckan

Personalen på Gårdstens fritidsgård informerades om förslaget om att lägga ned verksamheten på torsdagen i förra veckan.

– Man blir både arg och ledsen. Nu mobiliserar man väldigt mycket för att kunna påverka beslutet, sa Louise Parbring, enhetschef på Gårdstens fritidsgård då.

Gårdsten räknades tidigare som ett särskilt utsatt område av polisen. Men då bland annat brottsligheten i Gårdsten gått ner de senaste två åren klassas Gårdsten nu istället som ett riskområde.

– Just nu är det lugnt. Men det kan vända på en vecka. Vem ska vara där då?, sa Louise Parbring.

Protesterar vid möte

Angereds ekonomiska bekymmer beror delvis på att kostnaderna för köpt vård och boende inom individ- och familjeomsorg har ökat, enligt Johan Fält (M). En förklaring är att stadsdelen upplevt en stor ökning av orosanmälningar.

– Det är väldigt bekymmersamt, har Johan Fält, (M) ordförande för stadsdelsnämnden Angered, tidigare sagt till SVT.

Klockan 15 börjar stadsdelsnämndens möte. Då är det tänkt att politikerna ska fatta beslut om besparingarna.

Beslut avvaktas

Vid 18-tiden på tisdagskvällen kom besked om att återremmittera åtgärdsplanen.

Så här sa fritidsledare om förslaget dagen före stadelsnämndens möte:

– Var ska ungdomarna ta vägen nu, säger Marilo Venegas, kulturarbetare vid Gårdstens fritidsgård. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer