Foto: TT

Krav på Göteborg efter förskolekris

Publicerad

Det är förskolekris i stadsdelen Centrum i Göteborg. Runt 75 barn riskerar att inte få plats i tid. Nu kräver Skolinspektionen åtgärder.

SVT har tidigare berättat om förskolekrisen i stadsdelen Centrum i Göteborg. Brist på lokaler och personal har, enligt förvaltningen, lett till en svår brist på förskoleplatser.

Nu har Skolinspektionen granskat situationen.

Kräver åtgärder

I ett informationsbrev till vårdnadshavare skrev Stadsdelsnämnden Centrum att det inte längre gick att erbjuda förskoleplats inom fyra månader från anmält önskemål. Skolinspektionen har varit i kontakt med flera vårdnadshavare som har detta problem.

Nu kräver Skolinspektionen att Göteborgs kommun senast den 28 februari vidtar åtgärder så att skollagens krav på att barn ska erbjudas plats i förskola inom fyra månader efterföljs.

Kan drabba fler

Enligt ett svar till Skolinspektionen som gavs i december så kommer 25 barn inte att kunna få någon förskoleplacering från och med det datum vårdnadshavarna önskat en placering. Men det riskerar att bli ännu fler. Inom några månader riskerar ytterligare 75 stycken att inte erbjudas förskoleplats inom lagstadgad tid.

De åtgärder som stadsdelen ska ha gjort, som att förtäta barngrupper samt att söka placeringar i övriga stadsdelar, ska inte ha räckt till.

Skolinspektionen konstaterar att Göteborgs kommun brustit och att kommunen snarast måste vidta åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.