Rickard Andersson, rektor i Sotenäs kommun, och Anette Karlsson, förskolelärare på Bovallstrands skola, hoppas på fler behöriga sökande till tjänsterna som fritidspedagog. Foto: SVT

Krav på lärarleg för fritidspedagoger gör det svårt för kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten gäller kravet på lärarlegitimation även på fritids. Men bristen på behöriga fritidspedagoger är stor.
– Det blir inte det lärande som det ska vara på ett fritids, säger Anette Karlsson, som jobbar på Bovallstrands skola i Sotenäs kommun.

Kravet på behörighet gäller inte alla som jobbar på fritids, men de som är ansvariga för undervisningen måste nu vara utbildade lärare, med inriktning mot fritidshem.

– Just nu söker vi fem stycken tjänster, och vi har endast en behörig ansökande, säger Rickard Andersson, rektor för ett flertal skolor i kommunen.

Få med utbildning

På Bovallstrands skola finns idag inte en enda utbildad fritidspedagog. Därför har Anette Karlsson, som i första hand jobbar på förskolan, fått ta ett stort ansvar.

– När fritidspedagogerna och fritidsledaren slutade blev det att jag tog över ansvaret och lotsade in den outbildade personalen på vårt fritids, berättar hon.

Som utbildad förskollärare är hon dock egentligen inte behörig för fritids. I Sotenäs finns idag endast två behöriga fritidspedagoger. De kommer nu att få ett större ansvar.

Men även om man lyckas anställa en till, kommer det inte räcka till att ha en behörig lärare på varje fritids. Förmodligen måste kommunen istället anställa personal på visstid, och fortsätta att utlysa tjänsterna varje termin.

”Inte samma tänk och syfte”

Anette Karlsson hoppas på en behörig fritidspedagog till Bovallstrands skola. I nuläget ser det dock ut som att hon kan behöva fortsätta agera stöttepelare åt verksamheten.

– De gör ett fantastiskt jobb – de outbildade – också. Men man har kanske inte alltid samma tänk och syfte med de saker man ska göra på ett fritidshem, säger Anette Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer