Efter år av trakasserier fick pojkens pappa nog och sökte upp en av mobbarna på skolgården. Foto: TT

Krävde slut på mobbning – döms för ofredande

”Jan” konfronterade en pojke för att få slut på mobbningen av hans son. Nu döms han för ofredande för att tagit tag om pojkens ansikte.
– Någonting måste man göra för att få slut på trakasserier, säger han.

Sonen ”Ludvig” har enligt Jan haft ett helvete i skolan där det knappt funnits en enda vecka som varit fri från slag och kränkningar. Efter att sonen dödshotats på telefon och berättat om ytterligare slag och puttar i skolan blev Jan rasande.

Han tog bilen till skolan och stegade fram mot den pojke som han menar varit värst mot sonen. Enligt åklagaren har Jan gjort sig skyldig till misshandel då han greppat om pojkens ansikte och hals. Samt att Jan hotat pojken till livet.

Jan har nekat till anklagelserna. Han har medgett att han lagt sina handflator på pojkens kinder, men menar själv att det inte rör sig om någon misshandel.

Bad om hjälp

Jan menar att familjen försökt lösa situationen för sonen länge, genom att bland annat försöka få skolan att hjälpa till. Rektorn har tidigare sagt till SVT Nyheter Väst att det funnits en konflikt mellan Ludvig och en grupp andra pojkar på skolan, men att skolan gjorde allt de kunnat för att få stopp på bråken. Men Jan känner inte att någon lyssnat ordentligt.

– Vi har verkligen bönat och bett. Ingenting har hjälpt. Vi har fått flytta vårt barn till en annan skola, säger han.

Läs mer: Pappa gav sig på pojke som kränkt hans son

Nu har Borås tingsrätt fällt sin dom. Det rätten kommer fram till är att Jan tagit tag i pojkens ansikte och anklagat honom för att mobba sonen, samt krävt att han slutar med det. Även om Jan agerat för att skydda sin son från mobbing så menar rätten att han handgripligen antastat pojken mot dennes vilja. Däremot så finner inte rätten att handlandet lett till några fysiskt smärtsamma följder för pojken. Jan döms därför för ofredande och inte misshandel.

– Det är en viss upprättelse, men jag tycker ändå att jag borde blivit helt friad, säger Jan.

Straffet blir dagsböter på totalt 7.200 kronor. Jan frias från misstankarna om olaga hot. Enligt rätten har inte vittnen kunnat styrka att det uttalats något hot.

Fotnot: För att skydda de inblandade barnen, har vi bytt ut namnen. Jan och Ludvig heter egentligen något annat.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer