Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé kräver rikspolischefens avgång. Foto: SVT

Kräver rikspolischefens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé upprepar partiets tidigare krav på att rikspolischefen Dan Eliasson avgår.

– Landets poliser har inte förtroende för den nuvarande ledningen, säger Tomas Tobé.

Moderaterna har tidigare krävt rikspolischefens avgång. I samband med polisens rapport om utsatta områden som presenterades i dag så upprepade de sina krav.

– Det handlar om mycket mer resurser till  polisen och att man byter ut den nuvarande rikspolischefen, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna och ordförande i justitieutskottet. 

Allvarlig utveckling

Moderaterna har ställt det kravet tidigare. Borde ni inte istället ge polisen lugn och ro att jobba i de här utsatta områdena?

– Det är alldeles för allvarligt läge med den utveckling vi ser. Jag tycker det är uppenbart att rikspolischefen inte klarar av att vända utvecklingen. Landets poliser har inte förtroende för den nuvarande polisledningen, säger Tomas Tobé. 

Vem vill ni ha istället?

– Jag tycker att det vore en god idé att rekrytera en rikspolischef med bakgrund inom polisen. I övrigt bör inte riksdagen avgöra den här frågan.

”Låt tjänstemän göra sitt jobb”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) slår tillbaka mot kritiken.

– Jag tror att man ska vara väldigt aktsam för att göra politik av statliga tjänstetillsättningar. Vi har ju sett i USA hur Trump avskedade den amerikanske polischefen och vilka stora efterverkningar det får. Jag tror att man ska låta den politiska debatten handla om politik och låta de statliga tjänstemännen göra sitt jobb, säger han till SVT.

Trygghetskris i Sverige

Tomas Tobé säger att det är en nationell trygghetskris i Sverige och att de kriminella skrattar åt samhället. 

– När man talar med landets poliser och de som bor i de utsatta områdena, så får vi ofta höra att de kriminella känner att det är de som har kontrollen i områdena, säger Tomas Tobé.

Han säger att det finns problem med att folk inte vill vittna och att det kommer in för få anmälningar om de brott som begås.  

Har läget blivit sämre under de senaste åren?

– Min bild är att vi har haft ett allvarligt läge de senaste åren. Det finns ingenting som pekar på att utvecklingen går åt rätt håll, säger Tomas Tobé.

Anders Ygeman pekar å sin sida på hur förflyttningar av poliser till de utsatta områdena gett effekt.

– I flera av de områden som berörs i väst har vi med stora polisinsatser lyckats få långa fängelsestraff för de kriminella. Ta Biskopsgården som exempel, där de boende nu upplever att de har det tryggare och där polis ger uttryck för att det är tryggare. Det visar att när vi gör den här förflyttningen av polisen till de socialt utsatta områdena – 300 poliser fler förra året – då minskar brottsligheten och då ökar tryggheten, säger han.

Har polisen kontroll i dessa områden i dag?

Ja, absolut. Jag tror att jag har varit i alla de här särskilt utsatta områdena och gått eller åkt med polisen.

Ygeman: Invånarna har också ansvar

Inrikesminister Anders Ygeman (S) lyfter också fram en rad åtgärder som ska förbättra situationen i de utsatta områdena.

– Vi ökar den polisiära närvaron, vi har fler poliser som går dit, vi sätter upp kameror, vi förbättrar övervakningen och lagföringen, säger han enligt TT.

Inrikesministern framhåller också att invånarna i de utsatta områdena har ett eget ansvar.

– En viktig sak är att både invånarna i de här och i andra områden måste ta ansvar för sitt eget område. Anmäla kriminalitet, stå upp för trygghet och ordning i området. Föräldrar måste ha ansvar för sina barn och ungdomar, säger Anders Ygeman till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.