Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
V och MP i utspel: 45 000 i månaden för kommunalråd! Foto: SVT

Kräver sänkta arvoden för politiker

Uppdaterad
Publicerad

Kärva ekonomiska tider i Göteborg. Då vill V och MP att kommunalrådens arvoden ska sänkas med 20 000 kronor i månaden.
– Det är ett populistiskt förslag, säger Axel Josefsson (M), kommunstyrelsen ordförande i Göteborg.

Göteborgs kommunalråd får idag en ersättning på över 65 000 kronor, en siffra som årligen höjs med samma procent som genomsnittslöneökningarna för anställda i Göteborgs stad. Men nu föreslår Vänsterpartiet och Miljöpartiet en rejäl sänkning av ersättningarna till politiker.

– Vi ser hur den borgerliga budget orsakar nedskärningar i verksamheterna, då ska naturligtvis även politikerna lämna sitt bidrag, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

Frågan väntas komma upp på onsdag när kommunstyrelsen ska träffas. Grundförslaget är då att kommunalrådens nya månadslön ska bli 67 225 kronor, en höjning med 2,77 procent jämfört med idag. Även ersättningarna till fritidspolitiker föreslås öka.

Men nu vill alltså Vänsterpartiet och Miljöpartiet att ersättningarna ska minska rejält – särskilt för kommunalråden.

Se mer i klippet ovan.

SVT rapporterade · Ska politikernas löner sänkas när kommunen måste spara?

07.21
Tycker du att politikerna ska sänka sina arvoden när kommunen behöver spara? Varför? Motivera gärna din åsikt!
07.19
JA
07.19
Jag är själv politiskt aktiv inom kommunpolitikeni Västsverige och ser inga problem med sänkta arvoden. Jag ser det som ett förtroende uppdrag som man ska vara stolt över att utföra oavsett nivå på ersättning. Är sällan jag delar uppfattning med v och mp, men tror det är svårt gå igenom deras förslag
07.39
När politiker skär i skolan och ger sig själva index ökning i lön så rimmar det illa! Självklart skall dessa människor som jobbar hårt för Göteborg och göteborgarna ha bra betalt men just nu med den budget som gått igenom borde de inte höja ersättningen!
07.43
Hur exponerade är svenska kommuner mot den finansiella marknaden? Hur stora är kommunskulderna? Är kommunskulderna systemhotande?
07.47
Hela Sverige behöver massiva investeringar. Många svenskar är fattiga med ena foten ute i gatan. Vi behöver testa medborgarlön eller andra finansieringsmodeller så att de svagaste inte behöver gå under genom förnedrande former. Sverige har många lösningar som fungerade för 30 år sedan. Nu är det mest en katastrof för många. Inklusive mig.
07.47
självklart. Borde gjorts för längesedan.
07.47
Nej
07.47
Ja, självklart! Kolla på SD-styrda Sölvesborg, där skär man ner på partistödet men störst besparingar görs på de större partierna (alltså mindre %-uella besparingar på de mindre partierna).
07.49
Kommunpolitikers löner ska Definitivt sänkas. Max 45.000 kr + att de ska vara straffansvariga vid korruption, förskingring eller dumma beslut som skattebetalarna blir tvingade att betala för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer