Västra Götalandsregionen höll pressträff om smittläget. Foto: Adam Ihse/TT

Kravet på arbetsgivarna: Alla som kan ska jobba hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 är hög i samtliga kommuner i Västra Götalandsregionen. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser ett särskilt samband med arbetspendling i och kring de större städerna.

Står vi inför en corona-sommareffekt? Starta klippet för att höra sjukvårdsdirektör Ann Söderström berätta om när man tror att smittspridningen kan börja avta.

– Vi har några tuffa veckor, kanske en månad, framför oss, sade Ann Söderström, vid dagens pressträff.

Kurvan över smittspridning av covid-19 i Västra Götalandsregionen har stadigt vandrat uppåt de senaste veckorna. En viss minskning syns för vecka 13 med 12 procent färre bekräftade fall än föregående vecka. Men det tror smittskyddsläkare Thomas Wahlberg snarare beror på att färre prover har tagits på grund av de många helgdagarna kring påsk.

– Oavsett så visar det att vi har väldigt många bekräftade fall i regionen, säger han.

Uppmaningen: Jobba hemifrån

Störst smittspridning syns i anslutning till städerna där pendling till skola och arbetsplatser pekas ut som bidragande faktorer.

Därför gick smittskyddsläkare Thomas Wahlberg under onsdagens presskonferens ut med en tydlig rekommendation.

– Det är jätteviktigt att var och en gör det man kan för att jobba hemifrån och det är viktigt att arbetsgivare gör allt de kan för att personalen ska kunna jobba hemifrån.

Sjunker i åldrarna

Det är färre i gruppen 70+ som bekräftas med covid-19. Sjukdomen ökar mest i åldersspannet 40-49. Det är den brittiska mutationen som nu helt dominerar i regionen.

Bland de som får sjukhusvård syns också en sjunkande medelålder, enligt sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Vaccinationsläget i regionen

  • 83 procent av alla över 85 år har nu fått en vaccindos.
  • 53 procent av alla över 75 år har nu fått en vaccindos.
  • Målet: Alla över 18 år i Västra Götalandsregionen ska vara vaccinerade den 15 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.