Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi måste hjälpas åt att inte sprida smittan vidare, säger Pontus Berger, initiativtagare Welcome Cup. Foto: SVT

Kravet på innebandypubliken: Bara vaccinerade släpps in

Publicerad

På söndag spelas innebandycupen Welcome Cup i Bergsjön. En turnering där man nu valt att kräva att publiken måste vara vaccinerad. Ett ovanligt beslut som än så länge uppskattas, menar arrangören.

– Vi måste hjälpas åt att inte sprida smittan vidare, säger Pontus Berger, initiativtagare Welcome Cup.

Det är sjätte året som Welcome Cup i Bergsjön spelas. En turnering med fem lag som vill ge nybörjare i innebandy en chans att umgås utan tävlingshets, där mångfald och att ha kul är det viktiga. Men som nu även blivit ett verktyg för att få igång diskussionen om hur viktigt det är att vaccinera sig.

Utan vaccin kommer man inte in som publik., vilket även Innebandymagazinet skrivit om.

– Vi har bara fått positiva reaktioner, säger Pontus Berger, initiativtagare Welcome Cup. – Men vi får väl se när vi står där på söndag och kontrollerar att alla som vill vara publik är vaccinerade.

Fritt fram att kräva vaccinationspass för föreningar

Syftet med vaccinkravet för publiken, som är sanktionerat av Riksidrottsförbundet, är att man vill få igång en dialog och debatt om varför man ska vara vaccinerad.

– Vi vill helt enkelt bidra till att få igång snacket i Bergsjön att ta de där två sprutorna, säger Pontus Berger, initiativtagare Welcome Cup.

– Alla är så otroligt trötta på pandemin och att få ett bakslag nu med en fjärde eller femte våg, vill man inte vara med om, utan nu måste vi se till att inte sprida smittan vidare.

Bakgrunden är att befolkningen i vissa stadsdelar har en betydligt mindre benägenhet att vaccinera sig, enligt information från Västra Götalandsregionens vaccinationsstatistik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer