Kriminella gäng använder drönare för att spana på polisen. Det berättar polisen Mikael i programmet Josefsson. På bilden syns även polisen Marcus och SVT:s reporter Janne Josefsson. Foto: SVT/Fredrik Sandberg TT

Kriminella gäng använder drönare för att spana på polisen

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella personer använder drönare för att spana på polisen.

– De hänger med drönaren rakt över oss tills vi lämnar området, så det är alldeles uppenbart att det är oss de spanar på, säger polisen Mikael till SVT Nyheter Väst.

I veckans avsnitt av SVT-programmet Josefsson berättar polisen Mikael hur han och flera av hans kollegor känner sig spanade på av kriminella personers kameradrönare. Det har skett vid flera tillfällen när de har varit ute på jobb i nordöstra Göteborg.

– Man ser ju de här drönarna uppe i luften och de flyger i stora cirklar som blir mindre och mindre tills de hittat oss. Det kan vara när vi ligger i skogen och spanar eller kör motorcykel, och sedan följer de oss tills vi lämnat området, säger Mikael till SVT Nyheter Väst.

Varför tror du att de gör så?

– Jag är helt övertygad om att de vill ha koll på oss för vi förstör ju deras verksamhet. De säljer ju narkotika, de hanterar vapen och de har externa och interna uppgörelser och de vill inte att vi ska närvara.

Kriminella hämtade kraschad drönare

Hur kan du vara så säker på att det är just polisen som de spanar på?

– När de väl hittat oss så hänger de med drönaren rakt över oss så det är alldeles uppenbart att de är oss de spanar på, säger han.

Vad har ni för belägg för att det är kriminella personers drönare då?

– Vid ett tillfälle så tog batteriet slut och drönaren kraschade i backen inte så långt ifrån oss. Snabbt var personer på motorcykel på plats för att hämta drönaren. Och när vi kom dit såg vi att det var kända kriminella från de här nätverken som hämtade upp den.

”Måste angripa gängen hårt”

Hur ofta har det här hänt?

– Flera av mina kollegor har observerat att de blivit följda av drönare när de åkt bil, suttit på motorcykel och även till fots. Det är vanligt förekommande för oss, säger Mikael.

Att kriminella använder drönare för att spana på er, hur påverkar det ert polisarbete?

– Vi kan inte bedriva det arbete som vi behöver. De tar över gatan mer och mer. Jag tror att vi måste hitta sätt att komma åt dem på. Kanske inte genom att ta drönarna, men vi måste angripa de här gängen hårt, vilket vi inte har resurser till i dag, säger Mikael.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.