Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om förslagen som ska stötta näringslivet i krisen. Foto: SVT

Krispaket för näringslivet i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangluncher till gymnasieelever. Och längre tid för företag att betala avgifter till kommunen. Det är två av åtgärderna för att stötta Borås näringsliv under coronapandemin.
– Här handlar det om att rädda de företagen vi har i Borås, säger oppositionsråd Annette Carlson (M).

Precis som andra håll i länet har Borås näringsliv drabbats hårt av effekterna av coronaviruset. På onsdagen presenterades ett gäng åtgärder för att stötta de lokala företagen.

Det handlar till exempel om uppskov för kommunala avgifter. Bland annat förlängs betalningsvillkoret för företagskunder till 120 dagar.

– Så att de faktiskt kan hålla sig flytande genom den här krisen.

Men det här måste ju ändå betalas senare. Skjuter man inte bara problemen framåt?

– Vi hoppas ju givetvis att det här ska underlätta. Det ger ändå ett andrum och en tidsfrist att kunna fundera över hur ska jag kunna klara min ekonomi. Det blir någon lättnad när allting rasar över dem.

Take away för elever

En annan åtgärd riktas mot restaurangerna. Från och med nästa vecka kommer gymnasieelever i Borås att få möjlighet att hämta en lunch på restauranger. Eleverna kommer att få en personlig QR-kod skickad via mejl. Koden kan användas på vardagarna mellan klockan 11 och 14 på de restauranger som ansluter sig till tjänsten. Och det är kommunen som står för notan. På sätt hoppas kommunen kunna hjälpa den hårt prövade restaurangnäringen.

– Vi hoppas kunna hjälpa dem på traven att finnas kvar även efter krisen, säger kommunalråd Anna Svalander (L).

Hör mer om åtgärderna i klippet ovan

Åtgärder för företag i Borås

Visa
  • Borås Stad kommer från och med 31 mars betala nyinkomna, godkända fakturor på femton dagar.
  • Borås Stad kommer från och med 30 mars tillämpa betalningsvillkoret 120 dagar till företagskunder. (De kommunala bolagen omfattas för närvarande inte av förlängd betaltid eller 15 dagars betalning till leverantörer)
  • Borås energi och miljö beviljar på kunds begäran förlängt anstånd på fakturor och avgifter inom vatten och avlopp, sophantering, elnät och fjärrvärme. Borås energi och miljö förlänger på kunds begäran intervaller för hämtning av sopor och avfall.
  • AB Bostäder förlänger på kunds begäran betalningstider för hyra i lokaler för företag.
  • Uteserveringar har redan kunnat öppna efter att serveringstillstånd snabbehandlats.
  • Fyra timmars fri parkering i p-huset Vulcanus vid Österlånggatan, plus 30 minuters fri parkering på 15-minutersparkeringar i centrum. Skyltning gäller.

källa: Borås stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet