Migrationsverket JO-anmäls efter att ha bussat asylsökande till Junsele Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Kritik efter asylsökandes självmord

Uppdaterad
Publicerad

Två afghanska bröder nekades upphållstillstånd och två dagar senare tog den äldre brodern sitt liv på ett boende i Västsverige.

Nu får Migrationsverket kritik av JK, som ser allvarliga brister i myndighetens hantering.

Det var i augusti 2017 som Migrationsverket beslutade att avslå de båda brödernas ansökningar om uppehållstillstånd och utvisa dem till Afghanistan. De kom till Sverige under hösten 2015.

Bara två dagar efter utvisningsbeslutet tog den äldre av bröderna, som också var svårt synskadad, sitt liv på ett boende i Västsverige. Därefter konstaterade Migrationsverket att utvisningsbesluten var felaktiga och beklagade att besluten aldrig prövades av Migrationsdomstolen.

Säger nej till skadestånd

– Ibland fattar vi felaktiga beslut. Det fruktansvärda här är att det inte fick gå hela vägen utan att en ung människa kände sig nödgad att ta sitt liv, sa Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket till SVT:s program Uppdrag granskning i oktober 2017.

Nu får Migrationsverket kritik av Justitiekanslern, JK, som ser grund för att ifrågasätta utvisningsbesluten.

JK ser allvarligt på flera brister i myndighetens hantering, men säger samtidigt nej till den yngre broderns begäran om skadestånd på 300 000 kronor av staten.

Migrationsverket har för egen del konstaterat att handläggningen brustit och bara några dagar efter självmordet omprövades beslutet för den överlevande brodern, som då fick stanna i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.