– Det ligger i sakens natur att stödja dem, säger Lars Nordström (L) som är vice ordförande i regionens kulturnumnd. Foto: TT/SVT

Kritik mot regionens stöd till musiklivet

Publicerad

I Västra götalandsregionen fick förra året Göteborgs symfoniker och operan totalt 95 procent av de statsbidrag som delas ut till regionens musikliv. Det enligt en färsk rapport som kritiserar fördelningen.

– En spelning med symfonikerna kostar skattebetalarna ungefär en miljon kronor, säger ideella organisationen Svensk lives verksamhetsledare Joppe Pihlgren, som tillsammans med Studiefrämjandet väst står bakom rapporten.

– Om musikföreningen Beardmen i Skövde hade fått en procent av deras bidrag så hade de kunnat genomföra en rockkonsert om dagen i Skövde året runt och samtidigt ha pengar över, säger han.

Vill se förändring i politiken

Totalt handlar det om 531 miljoner kronor som regionen förra året hade att fördela som stöd till musiklivet, enligt rapporten. Av dem så gick 502 miljoner till Göteborgs symfoniker och Göteborgs operan. Alltså nästan 95 procent.

– Vi undrar om det finns nya sätt att arbeta för att kapa kostnader och omfördela pengar för att gynna fler delar av musiklivet som till exempel popscenen, säger Joppe Pihlgren.

Tradition och avtal

Lars Nordström (L) är vice ordförande i regionens kulturnämnd.

– Det är en del av den skatteuppgörelse som gjordes i samband med regionbildningen. Då bestämdes att vi ska stå för driftkostnaderna för Göteborgs symfoniker och operan. Ska vi ha två stora scener måste staten vara beredd att satsa ännu mer pengar till övriga delar, säger han.

– Det är stora nationella scener båda två som funnits länge, och det ligger i sakens natur att stödja dem, det gör att det är svårt för nya grupper. Frågan är om man ska lägga ner gamla grupper bara för att det kommer nya, säger Lars Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.