Både politiker och privatpersoner riktar kritik mot SJ:s beslut att stoppa nattågen. Foto: Privat/SVT

Kritik mot SJ:s beslut att lägga ner nattågen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SJ förlorade Trafikverkets upphandling för tåg mellan Stockholm och Narvik, till norska bolaget Vy Tåg AB, blev det klart att nattåg från Göteborg till Jämtland och övre Norrland stoppas. Det har nu gjort att många har blivit upprörda.

I dagsläget går det nattåg från Göteborg till en mängd olika destinationer i Jämtland och norra Norrland, såsom Östersund, Åre, Luleå och Kiruna. Men inte så länge till. Efter att tågbolaget Vy Tåg AB tilldelats sträckan Stockholm-Narvik, meddelar SJ att Göteborgs nattågstrafik norrut kommer att upphöra.

– Det här sänder ju ut helt fel signaler, och går tvärtemot de förändringar vi måste göra inför framtiden för att klara klimatmålen, säger miljöpartisten Karin Pleijel, som också är kommunalråd i Göteborg.

”Kommer att åka mindre”

En av dem som reser med direktnattåget till Östersund är Lisabeth Englsperger. Det senaste åren har hon tagit tåget från Göteborg minst en gång i månaden för att hälsa på sina barnbarn och för att jobba.

– Jag körde ju bil upp förr, men nu när jag har börjat ta tåget kommer jag aldrig att sluta. Det är otroligt bekvämt att gå på tåget i Göteborg och hoppa av i Östersund. Att behöva byta i Stockholm är ju faktiskt väldigt krångligt, säger hon.

Hoppas på att sätta press på bolagen

Karin Pleijer (MP) säger till SVT Nyheter Väst att nu finns det risk att många väljer flyg eller bil istället för tåg, då man kanske anser det vara bekvämare. Hon hoppas dock på att de inblandade bolagen ska komma fram till en gynnande lösning för resenärerna.

– Det är ett oerhört tråkigt besked. Nattåget är populärt, eftersom många har upptäckt fördelarna med ett bekvämt och miljövänligt resealternativ, och detta är ju inget som jag som politiker kan påverka direkt men det vi kan göra är att sätta politisk press på bolagen och hoppas på hitta en lösning, säger Karin Pleijel (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.