Jan Hognert (M) och Heikki Klaavuniemi (SD) Foto: SVT

Kritiken i Munkedal: ”Demokratin sattes ur spel”

Uppdaterad
Publicerad

Odemokratiskt och kuppartat – så beskrivs tillvägagångssättet när Munkedals budget för 2021 antogs. Tre partier kommer nu överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

När budgeten för 2021 skulle klubbas i Munkedal tidigare i veckan fanns inte mindre än fyra förslag. Från styrande M och L, från kommunens största parti SD, från oppositionen S och C och från KD.

Det var oppositionens budget som vunnit omröstningen i kommunstyrelsen, så förvåningen var stor när kommunfullmäktiges ordförande Heikki Klaavuniemi (SD) istället valde att lyfta upp det egna partiets budget som huvudförslag till kommunfullmäktige.

Sedan inleddes en voteringsprocess för att utse vilket av de kvarvarande tre som skulle vara motförslag. Det landade i att SD:s förslag tillslut ställdes mot KD:s. Där vann SD med 9-4, 22 ledamöter avstod att rösta.

”Kommunfullmäktige sattes ur spel”

Flera politiker som SVT Nyheter Väst varit i kontakt med kritiserar hur frågan hanterades. Det man vänder sig mot är att fullmäktige inte fick rösta om vad som skulle vara huvudförslag.

Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna kommer nu att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Vänsterpartiet överväger att göra samma sak. Oppositionsrådet Liza Kettil (S) anser att processen genomfördes felaktigt.

– Både demokratin och hela kommunfullmäktige sattes ur spel, sedan kanske det är lagligt – men då behövs en prövning av den lagen, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Jan Hognert (M) är också  kritiskt till agerandet, även om han hade en misstanke om att planen fanns och kallar tillvägagångssättet ”kuppartat” och ett brott mot kutymen.

Professor: Inte standard

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, reagerar på att fullmäktige aldrig fick rösta om att godkänna vad som skulle vara huvudförslag innan beslutet om att anta den och utse motförlag gjordes.

– Det är ett icke normalt sätt att hantera processen, om det är olagligt kan inte svara på, säger han.

Enligt honom är standard att fullmäktige godkänner att man har ett nytt huvudförslag, innan man ger sig in i beslutsprocessen om det ska antas eller inte.

SD: Ordföranden har mandat

Matteus Enholm (SD) riksdagsledamot och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Munkedal trycker på att de agerade korrekt, men har också förståelse för att de andra partierna reagerar.

Han framhåller att fullmäktiges ordförande har mandat att föreslå ett annat huvudförslag än vad kommunstyrelsen antagit och enligt honom bedömde Heikki Klaavuniemi (SD) att deras budget var den med störst stöd.

– Som största parti i Munkedal tycker jag inte att det är kontroversiellt att vi får igenom vår budget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.