Kritiserat USA-avtal klubbas idag

Publicerad

Under onsdagen fattar Sverige beslut om Fatca, avtalet som kommer att tvinga svenska banker att lämna ut uppgifter om alla kontohavare som har koppling till USA.

I förra veckan avslöjade Västnytt detaljer om avtalet, som stötte på stark kritik både från lagrådet och Sveriges Advokatsamfund, men idag väntas en enig riksdag fatta beslutet om att godkänna avtalet som då börjar gälla från 1 april i år.

Det var den 8 augusti som Sverige tecknade ett samarbetsavtal med USA som syftar till att ge USA möjlighet att hitta skattskyldiga personer i USA.

Enligt flera svenska jurister har rättsäkerhetsmässiga aspekter fått ge vika för USA:s lagstiftning. Debatten om Fatca inleds klockan 9 på onsdagen, och hittills finns talare från S, M och SD anmälda. Sverigedemokraterna är det enda parti som lämnat in en motion om Fatca, i den trycker man på att lagstiftningen inte ska få drabba mindre finansiella institut. Fatca kräver omfattande procedurer och tekniska system för att leta efter kontohavarna som har koppling till USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FATCA

Mer i ämnet