Flera förslag presenteras för att rädda den svenska torsken. Foto: TT

Kritiskt läge för torsk i svenska vatten

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten har på uppdrag av regeringen presenterat flera förslag för att rädda torsken i svenska vatten, det rapporterar P4 Väst.

– Läget är väldigt kritiskt för torsken, som är en nyckelart i våra marina ekosystem. Den är en populär matfisk och fisket utgör sysselsättning för många människor, säger Gunvor G Ericson (MP), statssekreterare på miljödepartementet till radion.

Bland de över tio föreslagna åtgärderna finns en minskning av sälbeståndet, mer skonsamt och selektivt fiske, åtgärder mot övergödning och plantering av norsk torsk på västkusten.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker som gör att torsken mår så dåligt, säger Ericson.

”Mycket behöver göras”

Regeringen ska nu titta närmare på förslagen. Ericson hade gärna sett åtgärder tidigare.

– Mycket behövs göras framöver. Naturligtvis hade det varit ännu bättre om man tagit åtgärder redan på 90-talet.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om konstgjorda rev som får torsken att komma tillbaka. Se mer i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.