Foto: TT

Krogbranschen fruktar lågkonjunktur: ”Många kommer gå under”

Uppdaterad
Publicerad

Konkurser och uppsägningar. Nu förbereder sig krog- och restaurangbranschen på sämre tider. Men vissa kommer få det svårare än andra, uppger två krogjättar i Göteborg.

Fram till november i år hade 70 restaurangföretag gått i konkurs i Västra Götaland. Endast byggbranschen har fler konkurser. Och lågkonjunkturen väntas försätta ännu fler restaurangföretag i en svår sits.

Götaplatsgruppen i Göteborg driver fem restauranger i centrala Göteborg. Där förbereder man sig nu för svårare tider.

– Vi försöker kapa kostnader på alla områden. Vi ser över allt från mobil- och internetavtal, till inköpsavtal och bokningssystem. Vi tror att det kommer att bli rätt tufft den närmaste tiden, och det är klart att många kommer att gå under, säger Bengt Linde, VD på Götaplatsgruppen.

Restaurangbranschen har tillsammans med turistnäringen gått som tåget de senaste åren, inte minst i storstadsområdena. Försäljningen hade under tredje kvartalet i år ökat, visar SCB:s restaurangindex, men detta beror framförallt på att de trafiknära restaurangerna och hotellrestaurangerna drivit på försäljningen. För nöjesrestauranger, pubar och barer minskade försäljningen istället med fem procent hittills i år.

”Det första som företag skär ner på”

Götaplatsgruppen, vars restauranger tillhör just den kategorin spår att 2019 blir ännu tuffare. Och samma analys gör Avenyfamiljen, som driver tretton restauranger runtom i Göteborg.

– I en annalkande lågkonjunktur så är konferenser och representation det första som företag skär ner på. Vi tror att många av företagen som kommer och äter hos oss redan skurit bort delar av detta ur sina budgetar för 2019, säger grundaren Jonas Järvmarker, och lägger till:

– Men en lågkonjunktur får ju också effekter i människors privata plånböcker, så det kommer branschen att känna av. Det kommer troligtvis bli färre och större restaurangaktörer den närmaste tiden, en slags utslagningseffekt.

På Avenyfamiljen har man precis beslutat sig att införa ett prisstopp under 2019 och kanske även 2020. Det innebär att man inte tänker höja några priser för kunderna, trots att personalkostnaderna och råvarukostnaderna förväntas fortsätta stiga.

– Det är ett sätt för oss att försöka stå oss i konkurrensen om nu den totala kakan blir mindre, säger Järvmarker.

Personalen drabbas

Jonas Järvmarker tror att de restauranger som låtit bli att investera i den egna verksamheten kommer få det tuffast. Bengt Linde på Götaplatsgruppen spår att de enskilda restaurangerna – som har svårare att hitta synergier inom den egna verksamheten – kommer lida mest av lågkonjunkturen.

Och i slutändan så kan personal på många håll behöva sägas upp.

– Det är personalen som kommer drabbas tyvärr. Hyran går ju sällan att göra något åt, och de andra kostnaderna man försöker kapa i räcker inte alltid, säger Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.