Lasse Kronér. Foto: TT

Lasse Kronér utreds för kränkande fotografering

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har beslutat att inte återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen mot Lasse Kronér som anklagats för sexuella trakasserier av en tidigare praktikant.

Men nu inleds en ny förundersökning mot SVT-profilen – gällande kränkande fotografering.

I samband med metoo-rörelsen i höstas polisanmälde en tidigare praktikant på SVT tv-profilen Lasse Kronér för sexuella trakasserier. Kronér tillbakavisade anklagelserna och tidigare i år lade åklagaren ner förundersökningen om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande.

Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz begärde dock att beslutet omprövades men nu har vice överåklagare Mikael Björk beslutat att inte återuppta förundersökningen.

– Jag har gjort samma bedömning som den lägre åklagaren, säger Mikael Björk till SVT Nyheter.

Svårt bevisa sexuellt ofredande

När det gäller sexuellt ofredande uppger målsägande att hon fått ta emot ett stort antal oönskade sms med sexuellt innehåll. Men sms:en finns inte kvar, vilket gör det svårt att bevisa sexuellt ofredande, menar åklagaren.

När det gäller brottsmisstanken om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning menar åklagaren att Lasse Kronér inte haft något avgörande inflytande över vilka som anställs till ”Doobidoo”, varför det inte föreligger någon beroendeställning.

– Möjligen har han utövat ett visst inflytande över valet av producent men det är programchefen och projektledaren som anställer, säger Mikael Björk.

Ska utredas för kränkande fotografering

I förundersökningen och i begäran om omprövning har det däremot framkommit nya uppgifter som lett till att åklagaren nu inleder en förundersökning om kränkande fotografering. Åklagaren är fåordig om den nya brottsmisstanken.

– Jag har medvetet skrivit att brottet har begåtts någon gång under 2014. Eftersom det kommer att vidtas förundersökningsåtgärder gäller sekretess.

Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz skriver i ett sms till SVT Nyheter:

”Det är ett mycket bra beslut då första åklagaren slarvade med förundersökningen i den här delen. Målsägande har berättat om vad det handlar om och det är kränkande handling”.

Elisabeth Massi Fritz skriver också att åklagarens beslut att inte återuppta förundersökningen gällande sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande accepteras.

”Det är viktigt för min klient att veta att jag har gjort allt jag kan för henne”.

Förundersökningen gällande kränkande fotografering kommer att ledas av en åklagare från Göteborgs åklagarkammare.

Enligt Lasse Kronérs advokat nekar han till brott.

–Vi vet egentligen inte vad det är han anklagas för. Om det nya påståendet om smygfotografering säger han själv att han inte har gjort det, säger advokaten Johan Eriksson SVT Nyheter Väst.

SVT: Vi kommer följa förundersökningen

Peter Nyrén, programbeställare på SVT, säger att det är skönt att frågan om sexuellt utnyttjande och ofredande är avklarad och ordentligt utredd. Samtidigt kommer SVT följa den nya förundersökningen för att avgöra hur man ska göra med framtida samarbeten med Lasse Kronér. 

– Om den leder till att han blir misstänkt för något nytt brott, kommer vi behöva göra en ny bedömning av läget då, beroende på vilka anklagelser som riktas mot honom, säger Peter Nyrén.

SVT planerar fortfarande att sända frågesportsprogrammet ”Bara sport” med Lasse Kronér i sommar.

– Programmet ska sändas i samband med fotbolls-VM. Det beslutet kan vi komma att ompröva om Lasse förklaras misstänkt för brott av åklagaren, säger Peter Nyrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.