Foto: SVT

Kungälvs sjukhus behöver 10 miljoner

Publicerad

2018 ska Kungälvs sjukhus ha 106 nya vårdplatser. Men nu behöver sjukhuset pengar för att klara av rekryteringen inför utökningen.

Det var i augusti 2016 som de första spadtagen för nya Kungälvs sjukhus togs. Men inför att sjukhuset snart står klart har personalfrågan blivit ett probelm. För att kunna bemanna de 106 nya vårdplatser som den nya byggnaden kan ge så behöver sjukhuset anställa ungefär 14 personer till personalstyrkan.

– Befolkningsökningen i Kungälv och i norra Göteborg kräver att vi kan erbjuda fler vårdplatser, säger Staffan Setterberg, ordförande i styrelsen för Kungälvs sjukhus.

LÄS MER: Byggstart av nya Kungälvs sjukhus

Behöver starta rekrytering nu

Tidigt 2018 kommer Kungälvs sjukhus stå färdigt. Då behöver den nya personalen både ha rekryterats och blivit upplärda i den nya verksamheten på Kungälvs sjukhus.

-– Vi vill att det inte bara ska vara nya vackra byggnader utan även en fungerande verksamhet, säger Staffan Setterberg.

Svårt att rekrytera

Men man tror inte att det kommer att bli lätt att rekrytera ytterligare vårdpersonal. Tidigare har man upplevt problem med att rekrytera vårdpersonal för den ordinarie verksamheten, och man räknar därför med att det kan ta tid att hitta 14 vårdarbetare till nästa år.

– Det är inte bara att sätta ut en annons, säger Staffan Setterberg och tillägger:

– Sen ifall de behöver flytta till Kungälv så görs ju inte de besluten på en halvtimme, utan man måste börja rekryteringen i god tid.

Behöver 10 miljoner

För att klara av rekryteringen och den upplärning som kommer att krävas i samband med att 14 nya personer rekryteras till sjukhuset beräknar man att man behöver ytterligare 10 miljoner kronor. Sjukhuset räknar inte med att man ska klara av att finansiera det med hjälp av sjukhusets egna budget, utan behöver ytterligare stöd från regionen.

– Det är tröskelkostnaden när vi startar som vi behöver hjälp med. Sen klarar vi ordinarie drift, säger Staffan Setterberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.