Glädje när irakiska kurder i Göteborg röstar ja till självständighet. Foto: SVT

Kurder går till val i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Trots att valet har kritiserats röstar i dag irakiska kurder världen över om självständighet. I Göteborg har ett hundratal i dagarna tagit sig till någon av lokalerna där man kan få hjälp att registrera sin röst över internet.

Jublet stiger vid det skrivbord där irakiska kurder kan få hjälp av representanter från Kurdiska föreningen att registrera sin röst. Den här gången är det Razgar Mostafa som har röstat. Han har, som nästan uteslutande alla andra som kommit in i lokalen, röstat ja till självständighet. Glädjen strålar i hans ögon när han berättar vad den här dagen betyder för honom. 

– Det var en dröm, inte bara för mig, utan för många som har önskat att skaffa ett land och vi har kämpat i många år, säger han.

Förhoppningarna är enorma

Razgar Mostafa bor i dag i Sverige men är från början från Akre som ligger i provinsen Dahuk i norra Irak. Provinsen är en del av den federala regionen irakiska Kurdistan. 

Förhoppningarna i regionen har varit skyhöga sedan irakiska Kurdistans president Massoud Barzani meddelade att man ska rösta om självständighet. En önskan som, hos kurder i området, går tillbaka till slutet av första världskriget. 

Samtidigt är ett självständigt Kurdistan inget som bara uppstår även om det blir ja i måndagens val. Massoud Barzani har meddelat att han direkt kommer att inleda förhandlingar med Irak, men motståndet är stort.

Iraks centralregering i Bagdad har sagt att man inte erkänner valet och bland grannländerna Iran och Turkiet, där den största delen av världens kurder bor, har man krävt att omröstningen ska ställas in.

LÄS MER: Turkiet och Iran: ”Kaos om folkomröstningen inte stoppas”

Även FN har bett Massoud Barzani och irakiska Kurdistan att ställa in valet och istället förhandla med Bagdad. På många håll finns också en oro för att folkomröstningen ska leda till ytterligare instabilitet i en redan orolig region.

Röstar ändå

För Sherzad Haideri, som i dagarna hjälper personer att rösta i valet, är dock omvärldens oro inget som ska hindra den självständighet kurderna längtat efter under så många år.

– Självklart finns det en risk men vi kämpar ändå, säger han.

Razgar Mostafa håller med. Han tror inte att omröstningen eller efterföljande förhandlingar kommer att leda till konflikter med Irak eller grannländerna. 

– Vi har kämpat och krigat för att skaffa ett land och i så många år har vi inte kunnat göra det men nu kan vi det. För mig och för alla betyder den här dagen mycket, säger Razgar Mostafa. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.