Platsen där polisen hittade två döda personer spärrades av. Förundersökningen leds av vice chefsåklagare i Skövde Jenny Karlsson. Foto: SVT

Kvinna dömd efter dubbelmordet i Hjo

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern dömdes i dag av Skaraborgs tingsrätt till rättspsykiatrisk vård för ett dubbelmord i Hjo i mars. Ett äldre par som hon hade en nära relation med höggs då ihjäl med kniv.

Kvinnan tog själv kontakt med två personer efter dådet. Hon var då blodig och uppträdde förvirrat. Paret larmade polis, som efter en stunds letande hittade henne. Hon hade då tagit andra kläder på sig.

Polisen omhändertog kvinnan. Kort därpå tog sig en patrull till villan där kvinnans närstående bodde för att försöka få klarhet i vad som hänt. När patrullen även där såg blod fattades beslut om husrannsakan. Inne i huset hittades de båda döda.

I somras kom resultatet av den stora rättspsykiatriska undersökning kvinnan fått genomgå. Den visade att hon var allvarligt psykiskt störd när brottet skedde och även vid undersökningen. Det innebär att hon inte kan dömas till fängelse.

Förnekar brott

I förhör har kvinnan beskrivit händelseförloppet, men förnekat brott. 2017 åtalades hon för olaga förföljelse. Polisen ellertingsrätten lyckades dock inte få tag i henne innan brottenpreskriberats, och målet avskrevs.

Av både den dåvarande och nuvarande utredningen framgår att kvinnan mått psykiskt mycket dåligt under lång tid.

Stor förstämning

Dubbelmordet skapade stor förstämning i Hjo, där många kände paret. Kyrkan höll extraöppet tre dagar i rad, och kommunen stärkte de sociala funktionerna för att möta oron.

I dag dömdes alltså kvinnan som väntat till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.