IS-kvinna från Göteborg döms till fängelse för krigsförbrytelse

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig kvinna från Göteborg har stått åtalad för att ha delat bilder på döda och lemlästade kroppar under sin tid i Syrien. Nu döms hon till fängelse för krigsförbrytelse.

Göteborgs tingsrätt dömer kvinnan till tre månaders fängelse för att ha poserat vid skändade kroppar som placerats ut av terrorgruppen IS i den syriska staden Raqqa 2014. Kvinnan ska även ha publicerat bilderna på sociala medier med kränkande kommentarer, framgår det av domen.

”I sina inlägg hade kvinnan skrivit nedsättande kommentarer om personerna på bilderna och gett uttryck för att de förtjänat vad de utsatts för”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Enligt tingsrätten har kvinnan ”på ett tydligt sätt uttryckt sin sympati med IS agerande”. Förutom fängelse döms kvinnan även för hot mot tjänsteman och grovt förtal för att ha spridit bilder och namn på sociala medier på socialsekreterare och anklagat dem för kidnappning av muslimska barn. Detta skedde i samband med att den nu dömda kvinnans barn omhändertogs.

Kvinnan förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.