Vittnen såg mannen hugga ner sin hustru. Foto: Läsarbild

Kvinnan i Tidaholm knivhöggs fler än 20 gånger

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som knivhöggs svårt i Tidaholm förra veckan ville skilja sig och var på väg att söka hjälp när hon höggs ner av sin make. Samtidigt vittnar kvinnojourerna om ett ansträngt läge och statistik visar att våldet mot kvinnor ökar.

Det var under morgontimmarna förra fredagen, just när Tidaholms kommuns tjänstemän kom till jobbet, som en 37-åring knivhögg sin hustru svårt utanför socialtjänstens lokaler.

– Han högg henne fler än 20 gånger. Enligt vårdpersonalen jag talat med är det ett under att hon lever, säger Lars Johansson, chef för enheten för grova brott vid Skaraborgspolisen.

Ett stort antal människor blev vittnen till dådet. Men ingen vågade ingripa eftersom mannen viftade med kniven mot dem som försökte närma sig.

Det tog uppåt 20 minuter innan polisen kom fram.

– Därför blev det ett så utdraget förlopp, säger Lars Johansson.

”Farligt att separera”

Johansson beskriver dådet som just ett relationsdrama. Han vill inte säga specifikt att kvinnan ville skilja sig. Men uppgiften bekräftas av kvinnohuset Tranan i Tidaholm.

– Det är den information vi har fått, att kvinnan ville skiljas från mannen. Det är typiskt, det här är den allra farligaste tiden för en kvinna, när hon är på väg att bryta upp en relation, säger verksamhetschefen Elisabeth Hätting.

Enligt statistik från brottsförebyggande rådet ökade anmälningarna om misshandel och grov misshandel av kvinnor förra året.

2014 anmäldes 28 456 fall. Året innan var antalet drygt 27 000.

Samtidigt är det inom forskarvärlden en känd sanning att det bara är en liten del av allt våld inom relationer som anmäls.

– Vi märker av ökningen. Vi har fullt här på kvinnohuset hela tiden och det ser likadant ut på de flesta kvinnojourerna, säger Elisabeth Hätting.

Sökte hjälp

Offret ska ha varit på väg till socialtjänsten för att söka hjälp när hennes man hann upp henne – bara några meter från dörren.

– Det är så tragiskt. Vi har pratat mycket om det, att hon försökte söka hjälp och inte nådde fram, säger Elisabeth Hätting.

Hätting betonar att alla kommuner har en skyldighet att erbjuda skydd till personer som utsätts eller riskerar att utsättas för våld i en nära relation.

– Tipset är att söka hjälp i smyg, utan partnerns kännedom, säger hon.

Kvinnan ska vara på bättringsvägen men vårdas fortfarande på en intensivvårdsavdelning. Enligt Lars Johansson har man kunnat höra henne på sjukhuset.

– Hon har gett sin version av händelsen, säger han.

37-åringen sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Själv nekar han till att ha försökt döda kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdåd i Tidaholm

Mer i ämnet