Kvinnokön på konsthall

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Snövit Hedstierna vill skriva in ett nytt kapitel i kvinnohistorien som länge varit dolt. I helgen blir det både bilder och performance kring kvinnors kön på Konsthallen i Göteborg. Men vägen dit var krokig.

Snövit Hedstiernas examensarbete från Valands konsthögskola visar bilder på kvinnor som betraktar sina egna kön med hjälp av en spegel.

Det är ett sätt att lägga makt och äganderätt över det kvinnliga könet tillbaka hos kvinnorna själva.

– Det kvinnliga könet är extremt exploaterat och de iblder jag har haft omrking mig har varit rent pornografiska och inte till för mig egentligen som kvinna. Jag tycker de tär viktigt att visa upp att så här kan man göra för det är en del av kvinnohistorien som fallit bort, säger hon.

Totalt är det 50 bilder, och tre av dem kommer att visas på lördag på Konsthallen på en grupputställning. Men vägen dit har varit lite snårig. Snövit Hedstierna är kritisk till den som satt inop utställningen eftersom hon fått ha med färre bilder än fler andra elever, och då några där inga könsorgan syns. Hon tycker det tyder på att kvinnokroppen fortfarande är provocerande.

– Jag som student är en av de som får ha minst plats och verket har kritiserats mycket. Och jag tycker det är tydligt att i urvalet i de här bilderna att man gärna döljer det jag försöker uppmärksamma, säger Snövit Hedstierna.

Västnytt har försökt nå kuratorn för utställningen men inte lyckats. Men chefen för Göteborgs konsthall anser att förfarandet är normalt.

– Det är inte den enskilda konstnären som får välja, det är alltid en dialog mellan den som sätter samman utställnigen och konstnären. Så funkar det alltid.

På onsdagseftermiddagen hölls ett möte mellan Göteborgs konsthall och konstnären och alla parter uppger sig nu vara nöjda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.