Foto: SVT

Kyckling kan få renas i syra

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan kycklingen vi köper vara doppad i syra. EU-kommissionen vill tillåta rening med kemikalien peroxi-ättiksyra för att komma till rätta med bakterier och matförgiftningar. En mycket kontroversiell metod.

God hygien sitter i ryggmärgen för Roland Bengtsson som har jobbat med kycklingar på gården i Tågarp utanför Falkenberg sen han var 15 år. Innan han går in i stora hallen där 23.000 duniga kycklingar springer omkring tvättar han händerna, byter skor två gånger och tar på en overall.

– Vi tar bara med oss rena kläder och saker in, säger han. Det är ett dagligt tänk men det är inget som besvärar oss för det har vi sysslat med så länge.

9 miljoner blir matförgiftade

Varje år blir 9 miljoner människor i Europa matförgiftade av kampylobakter, andra av salmonella. Kyckling är den största smittbäraren.

Nu diskuteras ett EU-förslag att tillåta att doppa eller spreja den slaktade kycklingen i peroxiättiksyra, en bakteriedödande kemikalie. Något Roland Bengtsson i Falkenberg inte gillar.

– Den svenska modellen går ju ut på att vi ska ha en ren kyckling från början. Och det börjar hos kläckeri, uppfödare och andra. Så när vår kyckling lämnar oss ska den inte behöva ha några kemikalier, säger han.

I koncentrerad form är peroxiättiksyra mycket frätande och kan orsaka skador på hud, ögon och andningsorgan.

”Ett sätt att dölja usel hygien”

Men i utspätt skick som det handlar om i förslaget är det inte skadligt för hälsa eller miljö, bedömer Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA.

Men många är starkt kritiska; konsumentorganisationer, branschfolk och politiker. Dom ser risken att uppfödare tar en billig genväg.

– Jag tycker det bara är ännu ett sätt att försöka dölja en usel livsmedelshygien och en dålig standard för djurskydd, menar Europaparlamentariker Peter Eriksson (MP). Vi ska inte acceptera en sämre djurstandard och sämre hygien utan ha hög matkvalitet som krav även på importerad mat.

Jasenko Selimovic som sitter i Europaparlamentet för Liberalerna håller med:

– Syran är inte farlig. Men jag tycker inte att den ska tillåtas eftersom den maskerar dålig djurhållning. Om man missköter sina djur kan man gömma det i kemikalier.

Drogs plötsligt tillbaka

Förslaget skulle ha presenterats i EU-kommissionen i förra veckan men togs bort från dagordningen.

Enligt vad SVT erfar för att metoden strider mot EU:s livsmedelsmärkning så som den är formulerad idag. Den får inte kallas ”färsk kyckling” om den är behandlad.

Landsbygdssminister Sven-Erik Bucht vill inte kommentera förslaget ännu.  Men representanter från Livsmedelsverket som företräder regeringen i Bryssel i frågan är försiktigt positiva, förutsatt att hygienarbetet kan garanteras och att miljöeffekterna utreds mer.

Europaparlamentariker Peter Eriksson och flera med honom tror att förslaget har med EU:s förhandlingar med USA om ett frihandelsavtal att göra.

”Klorkyckling light”

– Det är krav från amerikanerna. Där har man den här typen av acceptans i den amerikanska djuruppfödningen och livsmedelslagen.

Tidigare har det varit aktuellt med ett förslag att få doppa kyckling i en klorlösning, men det sade då EU nej till. Peter Eriksson menar att dagens förslag är ett nytt försök men med ett annat ämne.

– Ett slags ”klorkyckling light”.

Kycklingbranschen i Sverige är rädd att billigare syradoppad kyckling från utlandet kommer att konkurrera ut den svenska. Men Roland Bengtsson är själv inte så oroad.

– Jag tänker att den svenska konsumenten och kycklinguppfödaren enas om att det där inte är något vi vill ha på det svenska köksbordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.