Efter två finalförluster mot IFK Kristianstad – nu är Alingsås handbollsherrar i SM-final igen Foto: TT/Tommy Holl

Laddad SM-final mellan Alingsås och Kristianstad

Publicerad

Snart smäller det. Alingsås HK möter IFK Kristianstad i herrarnas SM-final i handboll för tredje året i rad. 2015 och 2016 kammade Kristanstad hem guldet – i år kan Alingsås ta revansch.

Nu är det dags igen. SM-final i herrarnas handboll. Och det är Alingsås HK som drabbar samman med ärkerivalen IFK Kristianstad i kampen om guldet 2017.

– Alla kanske inte är råtaggade just nu men det är avslappnad, go stämning, säger tränaren Mikael Franzén när SVT Nyheter Väst når honom på telefon på bussen på väg mot finalen i Malmö.

Siffrorna talar emot Alingsås-guld – Franzén talar för

Det här är fjärde gången på lika många år som Alingsås HK går till SM-final. 2014 knep de guldet men de senaste två åren är det Kristianstad som dragit det längsta strået.

– Det är ju tråkigt om de skulle vinna en tredje gång. Vi är medvetna om att det krävs en toppmatch för att vinna, säger Mikael Franzén.

Dessutom visar statistiken att de senaste 25 möten som lagen haft i elitserien och slutspelet, eller handbollsligan som det nu mer heter, har slutat med vinst till Kristianstad i 15 av fallen och en match har slutat oavgjort.

Siffrorna talar med andra ord för skåningarna.

– De är lite bredare än oss. Vi har en bra trupp också men de har alla tillgängliga och det har inte vi. De har alla sina spelare friska och hela, säger Franzén.

– Statistik hit och dit kan väl vara bra men här är en match, säger han.

Men det finns också faktorer som talar för att Alingsås går hem med bucklan i år, menar Mikael Franzén.

Är samspelta

– Vi är ett väldigt bra lag och vi har den kvalitet som krävs. Vi har en nivåhöjning när det kommer till slutspel och jag tycker att vi gjort ett bra slutspel. Samtidigt är vi samspelta, säger han.

Har ni hunnit få guldnerver ännu?

– Nja, det är inte så mycket nytt. Vi har varit här fyra år i rad och vet vad vi ska lägga energin på. Den här matchen är visserligen lite viktigare än de andra, men det är bara en match. Det kommer bli tuffa 60 eller mer därtill om det blir förlängning. Jag har också sett att de har lyft sig i slutspelet, säger han.

Finalen går av stapeln under lördagen 27 maj på Malmö arena och på damsidan är det IK Sävehof från Partille som möter Höörs HK i final. IK Sävehof har lång historia av lyckade SM-finaler – de åtta senaste dam-gulden har gått till dem.

SM-guld herrarnas handboll

2016: IFK Kristianstad (IFK Kristianstad – Alingsås HK: 27-18)

2015: IFK Kristianstad (IFK Kristianstad – Alingsås HK: 28-25)

2014: Alingsås HK (Alingsås HK – Lugi HF: 24-22)

2013: HK Drott Halmstad (IFK Kristianstad – HK Drott Halmstad: 27-28)

2012: IK Sävehof (IK Sävehof – IFK Kristianstad: 29-21)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.