Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Styrkor från flera stationer fanns på plats i samband med en större ladugårdsbrand söder om Mellerud. Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

Ladugårdsbrand i Mellerud – 2 000 grisar i byggnaden

Uppdaterad
Publicerad

En större brand bröt under fredagsförmiddagen ut i en ladugård söder om Mellerud.
Enligt räddningstjänsten finns uppemot 2 000 grisar i bygganden.

Larmet kom in till räddningstjänsten vid 10.30-tiden på fredagsförmiddagen. En knapp timme senare var tio enheter på plats.

– Vi håller på att kraftsamla ordentligt där nu. Vi förbereder att gå in med rökdykare, säger Fredrik Meurk, inre befäl vid Norra älvsborgs räddningstjänstförbund.
Enligt uppgifter till räddningstjänsten ska runt 2 000 grisar finnas i ladugården.

Glödbäddar i väggar och tak

Vid 14-tiden var branden under kontroll. Samtidigt räknade räddningstjänsten med att vara där under hela kvällen och natten på grund av att glödbäddar fortfarande fanns i väggar och tak.

– Vi hoppas innerligt att vi har kunnat släcka allt, men det är en stor byggnad och vi vill vara säkra på att det inte tar sig på nytt, säger Peter Grönros, inre befäl.

Fåtal grisar döda

Tack vare att ladugården var av nyare standard var förutsättningarna goda både för att isolera branden och evakuera grisarna, som nu befinner sig på angränsande gårdar. Ett fåtal grisar ska ha dött under räddningsarbetet, medan majoriteten klarat sig från synliga skador. Förutom räddningstjänst ska närboende ha slutit upp på platsen, något som bekräftas av Peter Grönros.

– Här har ju många verkligen ställt upp för att hjälpa till, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer