Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) öppnar för lagändring efter hamnkonflikten. Foto: TT

Lagändring möjlig efter hamnkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Den segdragna konflikten i Göteborgs hamn gör att regeringen nu öppnar för att begränsa konflikträtten. Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ska en utredning tillsättas inom kort.

Den fackliga striden mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM Terminals i Göteborgs containerhamn har pågått en längre tid, med en rad olika blockader och punktstrejker under det senaste året. Saken kompliceras bland annat av att det redan finns ett kollektivavtal i hamnen, men bara med Transport.

Det är med anledning av det som regeringen nu vill se över lagstiftningen och, eventuellt, begränsa konflikträtten.

– Det ska utredas relativt smalt och handla om situationer där stridsåtgärder vidtas i annat syfte än att uppnå kollektivavtal och frågor där det finns konkurrens mellan kollektivavtal och där parterna inte lyckas komma överens, säger Ylva Johansson.

– Det kan handla om inskränkningar i konflikträtten för att den svenska modellen ska fungera fullt ut.

”Besvärligt läge”

Målsättningen är att utredningen ska tillsättas inom kort och att processen ska gå relativt fort. Därför handlar det också om en begränsad del av lagstiftningen som ska ses över.

– Man ska vara försiktig med att ge sig in i något som fungerar väl, säger Ylva Johansson.

– Men det vi kan se just nu med konflikten i Göteborgs hamn, är ett väldigt besvärligt läge i och med att arbetsgivaren har tecknat kollektivavtal men ändå utsätts för stridsåtgärder.

LÄS MER: Nu börjar lockouten i Göteborgs hamn

Enligt APM Terminals har hamnen det senaste året haft 14 blockader och nio strejkdagar från fackets sida. Senast i förra veckan trädde två nya stridsåtgärder i kraft. Dels en blockad från fackets sida, dels en lockout från arbetsgivaren. Tillsammans gör stridsåtgärderna att containerhamnens kapacitet är nere på omkring 4 000 containrar i veckan mot normala omkring 10 000.

”Förtvivlade företag”

I fredags eftermiddag, bara timmar innan arbetsgivarens lockout skulle träda i kraft, hölls ett sista möte i jakt på en kompromiss.

Men inte heller den här gången kom parterna överens.

Enligt Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren, är konflikten i hamnen oerhört allvarlig för hela näringslivet.

– Jag får samtal varje dag av företagare som är förtvivlade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.