Foto: Pressarkivet/Riksdagen

Så ser partierna på föräldralagstiftningen

Uppdaterad
Publicerad

För elva år sedan kom ett förslag om att samma regler borde gälla för samkönade och olikkönade par som vill bli föräldrar. Nu kan detta bli verklighet. Men inte för alla familjer.

Om förslaget går igenom kommer lesbiska par som får barn efter assisterad befruktning utomlands att kunna bli juridiska föräldrar båda två utan att den ena mamman behöver adoptera barnet. Så har det alltid sett ut för olikkönade par.

Hillevi Larsson är ledamot i civilutskottet för socialdemokraterna.

Insemination för samkönade par

– Det är vansinnigt att det har tagit så lång tid. Utredningen var genomarbetad redan 2007 och lagändringarna borde ha kunnat genomföras rakt av. Men sen kom en borgerlig regering där Kristdemokraterna var en bromskloss i frågan, säger hon.

Gäller endast par med känd donator

Det nuvarande lagförslaget gäller enbart de par som får barn med hjälp av en känd donator. Det innebär att barnet i vuxen ålder har rätt att ta reda på vem donatorn är. För Emma Henriksson (KD) är det en viktig fråga. 

– Vi har fortfarande kvar vår ursprungliga ståndpunkt, att ett barn inte från början ska fråntas möjligheten att ha en pappa, säger hon. 

Även Sverigedemokraterna menar att det är viktigt att barn kan ta reda på sitt genetiska ursprung. 

– För oss Sverigedemokrater är det viktigt att barnet har rätt till sitt ursprung och sitt genetiska arv, därför är det glädjande att barnets rätt stärks i denna del och att faderskapet ska fastställas, så att barnet alltid har rätt till sitt genetiska ursprung, säger Mikael Eskilandersson (SD).

M, C, MP och V är positiva

– Miljöpartiet ställer oss bakom regeringens förslag. Det är en självklarhet för oss att reglerna bör vara lika för samkönade och olikkönade par och detta är något som vi har drivit på för. Det är en viktig grön seger, uppger Janine Alm Ericson (MP), talesperson i jämställdhets- och hbtqfrågor.

Camilla Waltersson Grönvall är Moderaternas socialpolitiska talesperson.

– Moderaterna är positivt inställda till detta förslag. Alliansregeringen tillsatte år 2013 en utredning med uppdraget att se över hur möjligheterna för ofrivilligt barnlösa att bli föräldrar kunde utökas. Utredningens uppdrag omfattade bl.a. att lämna förslag för att ge ensamstående kvinnor möjlighet till assisterad befruktning på samma villkor som personer som lever i en parrelation. Detta mynnade ut i ny lagstiftning som trädde i kraft i april 2016, säger hon.

– Vi står bakom förslaget om assisterad befruktning, uppger Centerpartiets talesperson i sjukvårdspolitiska frågor, Anders W Jonsson. 

– Vi kommer samtliga rösta för lagförslaget, säger Karin Rågsjö, hälsopolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Liberalerna vill gå vidare

Sedan utredningen 2007 har liberalerna, socialdemokraterna och vänsterpartiet lämnat in motioner om att ändra föräldralagstiftningen. Barbro Westerholm (L) har länge varit engagerad i frågan, och försökte år 2010 att få den dåvarande justitieministern Beatrice Ask att föreslå en lagändring.

– För oss liberaler är det självklart att lagstiftningen ska vara jämlik och inte särbehandla utifrån sexuell läggning. Vi har själva arbetat länge för att modernisera reglerna i föräldrabalken och är förstås positiva till att det nu finns ett lagförslag på riksdagens bord, säger hon.

Liberalerna vill nu gå vidare med ett förslag om föräldraskapspresumtion. Det skulle innebära att barn som föds inom ett äktenskap ses som barn till båda föräldrarna, oavsett genetisk koppling. Idag gäller detta enbart för gifta heterosexuella par.

Fakta: Lagändringen

När en kvinna som är gift med en man får barn blir han automatiskt juridisk förälder till barnet. Så ser det inte ut för gifta samkönade par. När de får barn genom assisterad befruktning utomlands behöver kvinnan som inte fött barnet adoptera det.

Den 13 juni röstar Riksdagen om en lagändring. Den skulle innebära att samkönade par som får barn med hjälp av en känd donator på en klinik utomlands slipper adoptionsprocessen. Liksom olikkönade par skulle de bli juridiska föräldrar genom att intyga att de samtyckt till inseminationen och att de är föräldrar båda två.

Par som får barn med hjälp av en anonym donator ska fortfarande behöva göra en närståendeadoption. Det ska även gälla för olikkönade par.  

Sverigedemokraterna har inte svarat på hur de kommer att ställa sig till förslaget. Övriga partier säger till SVT att de kommer att rösta för lagändringen. 

RFSL vill se att lagstiftningen gäller även för par som får barn med hjälp av en anonym donator. Man kritiserar även att lagen är skriven specifikt för kvinnor och därmed exkluderar föräldrar som är transpersoner. 

Om förslaget får majoritet i Riksdagen kommer ändringarna att börja gälla den 1 januari 2019. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insemination för samkönade par

Mer i ämnet