Lagförslaget som ger Janna rätt till assistans igen

Publicerad

12-åriga Janna är ett av alla barn som blev av med rätten till personlig assistans. Efter tre år av ovisshet välkomnar familjen det nya lagförslaget.
– Det är väldigt positivt, säger Asta Norrman mamma till Janna.

Hösten 2016 ställdes allt på ända för familjen Norrman i Kungälv. Enligt Försäkringskassans tolkning bedömdes sondmatning inte längre vara ett grundläggande behov som ger rätt till personlig assistans.

Janna som behöver assistans 14 timmar per dygn, bland annat med sondmatning, fick beskedet att hon inte längre hade rätt till detta.

Lång tid av ovisshet

Beslutet om indragen assistans infördes aldrig i praktiken, men familjen har svävat i ovisshet.

– Det har tagit lång tid och vi har varit oroliga för vår flicka som behöver så mycket hjälp. Men samtidigt trodde jag aldrig att det skulle bli verklighet. 

Hur menar du?

– Jag har känt så pass stort förtroende för politikerna och har inte trott på att de som behöver hjälp att andas och äta ska bli av med assistansen. Det som jag uppfattat som svenska värderingar är att ta hand om varandra, säger Asta Norrman. 

Starta klippet ovan för att se turerna kring sondmatning, andningshjälp och den personliga assistansen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer