Lägsta ungdomsarbetslösheten på över tio år. Foto: Arkiv/TT

Lägsta ungdomsarbetslösheten i Västra Götaland på över tio år

Uppdaterad
Publicerad

Statistik från Arbetsförmedlingen visar att ungdomsarbetslösheten är den lägsta på länge i Västra Götlands län.

Lägst arbetslöshet har Stenungsund kommun – högst har Gullspång.

Arbetslösheten bland ungdomar, 18 till 24 år, fortsätter att sjunka. Statistik från arbetsförmedlingen visar att Västra Götalands län i januari hade 7 procent ungdomsarbetslöshet, vilket är den lägsta siffran på över tio år.

Jämfört med januari i fjol var det en minskning med 0,7 procentenheter. Den främsta anledningen är en god arbetsmarknad i Sverige under en längre period, enligt arbetsförmedlingen. Bäst i länet går det för Stenungsund kommun, deras ungdomsarbetslöshet ligger på 3,5 procent.

Foto: Stenungsund kommun

– Det är jättepositivt, säger Lena-Maria Hermansson (C), vice ordförande i Stenungsunds kommunfullmäktige och fortsätter:

– Jag tror att det beror på flera olika saker. Framförallt beror det på vår gymnasieskola. Den har vunnit pris två år i rad för skola med bäst näringslivssamarbete. Våra ungdomar som går på gymnasiet får jobb när de går ut.

Hon ser också att Stenungsunds geografiska läge spelar in.

– Närheten till Göteborg gör att företag gärna etablerar sig här och då måste man ha arbetskraft. Vi ligger bra till, lätt att pendla till oss och lätta att pendla från oss.

Här är var femte ungdom arbetslös

Högst ungdomsarbetslöshet i länet har Gullspångs kommun. Här är var femte person mellan 18 och 24 år arbetslös, totalt 20,6 procent.

– Det är inte bra. Vi har projekt som håller på att rulla på och det blir i alla fall bättre. Vi jobbar på det, säger Ann-Christin Erlandsson (S), kommunfullmäktiges ordförande i Gullspång.

Hon tror att bristen på vidareutbildning och bristen på närhet till storstäder är bidragande orsaker.

– Vi har inte inte så många som kommer vidare till universitet och vi har inte sådana jobb för utbildade här heller. Det är svårt om man vill läsa vidare, då är man tvungen att flytta. Vi har ingen kollektivtrafik så att man kan ta sig till högskolan dagligen.

Psykisk ohälsa påverkar negativt

Ann-Christin Erlandsson menar också att kommunen tagit emot många nyanlända unga sett till kommunens storlek, vilket påverkar statistiken.

– Sedan har vi mycket psykisk ohälsa i kommunen. Många fastnar i systemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.