Läkaren skrev ut stora mängder av det narkotikaklassadet preparatet Oxycontin. Foto: TT

Läkare kritiseras för förskrivning – patienten dog

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern fick stora mängder smärtstillande medicin utskrivet av en läkare, trots att en kollega på vårdcentralen tidigare nekat patienten ytterligare tabletter. Kort därefter avled mannen av en överdos.

Händelsen inträffade i juli 2017. Mannen hade begett sig till en vårdcentral i Göteborg för att få smärtstillande medicin mot ryggsmärtor.

I patientens journal framgick att han två veckor tidigare sökt vård på samma vårdcentral. Då förvägrades han den önskade medicinen eftersom han fått stora mängder beroendeframkallande medicin utskrivet från annat håll. Men detta läste aldrig den tjänstgörande läkaren, som skrev ut ytterligare kapslar av den narkotikaklassade medicinen Oxycontin.

Patienten hittades död ett par dagar senare, till följd av läkemedelsförgiftning.

I utredningen som följde medger läkaren att han bara läste det inledande stycket i journalen. Orsaken ska ha varit att han var stressad. Han kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg för bristande försiktighet vid utskrivningen.

Händelsen är också anmäld enligt lex Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.