Enligt Primärvårdschef Maja Berndes går det inte att bevisa om man har en laktosintolerans med till exempel prover, vilket gör att läkare inte kan ge intyg så att barn kan få specialkost i skolan. Foto: SVT

Läkare slår larm: för mycket läkartid läggs på laktosintyg

Publicerad

Läkare i Västra Götalandsregionen skriver nu ett öppet brev till kommunerna där de menar att de inte kan skriva ut intyg för laktosintolerans som krävs för att få specialkost på skolan.
– Laktosintolerans är inte medicinskt försvarbart, säger primärvårdschef Maja Berndes.

Vårdcentralerna i Västra Götaland har märkt en ökning av föräldrar som önskar läkarintyg för laktosintolerans till sina barn. Intyget är något som skolorna kräver för att barnen ska få specialkost, men då det medicinskt inte går att bevisa laktosintolerans på barn menar läkarna att det är omotiverat, något som GP var först med att rapportera om.

– Det tar upp onödig tid för oss. Det är inte medicinskt försvarbart då det inte går att bevisa om det är det man lider av. Det är jobbigt att vara uppsvälld i magen eller ha magknip, men det kan bero på andra saker än laktos också. De som har laktosintolerens brukar ändå ofta tåla en del laktos och det räcker att man skippar drickmjölken i skolan och tar mindre av den mat som innehåller mycket mjölk, säger primärvårdschef Maja Berndes.

Missar viktiga ämnen

Ett annat problem enligt Maja Berndes blir att skolmatspersonalen helt tar bort mjölken i de rätter som ska vara laktosfria, vilket gör att man missar viktiga näringsämnen i onödan.

– Om man helt tar bort mjölk är det bra om man tar något tillskott, man kanske inte räknar med det när man ”bara” är laktosintolerant, säger Maja Berndes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer