Mustafa Mohammed blev inspiratör för Bergsjöloppets deltagare. Foto: Privat

Läkare ville få Bergsjöbor att träna – startade motionslopp

Publicerad

”Spring med din läkare och sjuksköterska”. Med det budskapet hoppas vårdcentralen i Bergsjön locka deltagare till Bergsjöloppet som äger rum idag.

– Att ordinera motion istället för medicin upplevs som en kulturkrock för många patienter som söker vård hos oss, säger läkaren Christer Andersson som jobbat på vårdcentralen i Bergsjön i sex år.

Och det var just efter alla möten med patienter som reagerat på hans rekommendation om motion som han kom på idén med Bergsjöloppet.

– Det finns stora hälsoproblem såsom diabetes och högt blodtryck här ute som går att förebygga med motion, men det är inte så självklart för alla. Många i Bergsjön kommer till exempel från Somalia som har varit i krig under väldigt många år och där finns ingen kultur att träna. När man då kommer till Sverige så har man sin livsstil inprogrammerad på något sätt.

Bergsjön vårdcentral tog initiativ till loppet och har även fått hjälp av friidrottsklubben Sävedalens AIK. Och för att väcka intresset har initiativtagarna hållit i regelbundna löparkvällar dit bland annat elitlöparen Mustafa Mohammed varit inbjuden.

Mustafa Mohammed har lockat deltagare

– Det är viktigt med förebilder för att skapa förtroende hos gruppen. Mustafa Mohammed är själv från Somalia så självklart har det lockat folk att delta, säger Christer Andersson men han medger att responsen varit dålig hos den huvudsakliga gruppen som är Bergsjöbor som till vardags inte brukar motionera.

– Vi har gjort utskick på fem olika språk, somaliska, arabiska, kurdiska, bosniska och svenska till alla hushåll i Bergsjön men det har varit svårt att locka deltagare.

Själv hoppas han att hans och vårdpersonalens deltagande ska vara en dragningskraft i sig.

– ”Kom och spring med din läkare och sjuksköterska.” Det låter väl skoj att stå sida vid sida med oss i joggingkläder? Målet är ju att få igång ett intresse för att öka kunskapen om motionens positiva effekter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer