Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalt är det brist på omkring 700 av cirka 16 000 godkända läkemedel i Sverige just nu. Det påverkar sjukvården, säger överläkaren Johan Zelano. Foto: SVT

Läkaren: Brist på läkemedel tar mycket resurser från sjukvården

Publicerad

Det är inte bara patienterna som påverkas av läkemedelsbristen som råder utan även vårdpersonalen har fått er mer att göra. Nästan varje dag hör patienter av sig till neurologimottagningen på Sahlgrenska som behöver hjälp eftersom deras medicin inte finns att få tag på.

– Det är allvarligt, säger överläkaren Johan Zelano som också är sektionschef på mottagningen.

Totalt är det brist på omkring 700 av cirka 16 000 godkända läkemedel i Sverige just nu. Några av orsakerna är hög efterfrågan och höga fraktpriser. Det märks bland annat på neurologimottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg dit många oroliga patienter med epilepsi hör av sig när deras medicin inte finns att få tag på.

– Det är nästan ett dagligt förekommande problem att det folk ringer och skickar meddelanden om att det är svårt, säger Johan Zelano.

I videon får du följa med till mottagningen och höra hur personalen påverkas av att det är brist på läkemedel.

Mer att göra för personalen

Han berättar att arbetsbelastningen på mottagningen ökat den senaste tiden eftersom personalen behöver lägga mycket tid på att hitta nya läkemedelsalternativ och skriva andra recept.

– Vi måste ofta jaga någon läkare som känner patienten och som får kasta sig från någon annan arbetsuppgift. Så det har en ganska stor påverkan på oss, säger Johan Zelano.

Han berättar att patienterna ofta är oroliga att den nya medicinen inte ska ha samma effekt som den de tidigare använt.

– Ofta kan vi hitta en bra ersättning. Vi kan ofta hitta ett läkemedel med samma substans fast med en annan tillverkare.
 

I klippet nedan hör du Läkemedelsverket om varför det är brist på en del läkemedel just nu

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad beror läkemedelsbristen i Sverige på och hur ser framtidsutsikterna ut? Hör Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket. Foto: Janerik Henriksson/TT samt Andreas Hult/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.