Flera av brotten som mannen anklagas för ska ha skett på en mottagning i Stockholm. (Bilden på mottagningen är en arkivbild) Foto: TT

Läkaren misstänks för över 70 sexualbrott

Publicerad

Skellefteå, Skövde, Jönköping och Stockholm. Den sexbrottsmisstänkte läkaren från Skaraborg misstänks för en lång rad övergrepp runtom i Sverige. SVT nyheter sammanfattar fallet här.

Fyra fall av sexuellt ofredande, det blev startskottet för polisutredningen mot den misstänkte läkaren. Sedan dess har fallet växt och växt. När läkaren senast häktades på nytt vid Stockholms tingsrätt i början av maj så handlade det totalt om 76 olika brottstillfällen.

  • 31 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn
  • 19 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, varav 12 grova fall
  • 16 fall av barnpornografibrott, varav 9 grova fall
  • 10 fall av sexuellt ofredande

Många platser i landet

Enligt åklagaren har de olika brotten skett på flera platser runtom i Sverige, där läkaren varit verksam. Många av de misstänkta brotten ska ha skett vid en hälsocentral i Skellefteå och Skaraborgs sjukhus i Skövde. Men för de allra flesta brotten har åklagaren bara skrivit ”Sverige” som brottsplats, vilket tyder på att det rör sig om internetrelaterad brottslighet.

  • 23 av brotten ska ha skett i Skellefteå
  • 12 av fallen ska ha skett i Skövde
  • 1 av fallen ska ha skett i Jönköping
  • 15 av fallen ska ha skett i Stockholm
  • 25 av fallen ska ha skett i ”Sverige”

Antalet misstankar kan både bli fler och färre den närmaste tiden, eftersom det finns många polisanmälningar som fortfarande utreds. Bland annat uppger Skaraborgs sjukhus att man gjort totalt 15 polisanmälningar mot läkaren, medan åklagaren endast begärt läkaren häktad misstänkt för 12 fall.

Undesökte underliv på astmapatient

Vad som faktiskt har hänt vid de olika tidpunkterna har åklagaren fortfarande inte velat gå in på. I två fall har några fler detaljer framkommit. I Skövde anmälde en förälder läkaren efter att han velat undersöka ett barns underliv, trots att besöket handlade om astma. Han ville dessutom ha en kram av barnet efter undersökningen och att kontakten framöver skulle ske via hans privata telefonnummer.

I det andra fallet har flera familjer anmält hur undersökningar via en app för läkarundersökningar via  nätet gått för långt. Enligt uppgifter till Aftonbladet har en familj anmält att läkaren fått föräldrarna att filma en åttaårig flickas underliv som en del av en ”uppföljande undersökning”, något som senare visade sig vara omotiverat.

Fallet väntas dra ut på tiden och mycket talar för att åtal dröjer till efter sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexbrottsmisstänkt läkare

Mer i ämnet