Läkarens advokat: Vi kommer att överklaga

Uppdaterad
Publicerad

Straffet för den läkare som döms för att ha utfärdat falska covidtest är anmärkningsvärt strängt. Det menar försvarsadvokat Björn Hurtig som meddelar att domen kommer att överklagas.

– Det finns detaljer som tingrätten inte riktigt har funderat klart kring, säger han.

I juni åtalades den ansvarige läkaren för sju fall av bedrägeri, sju fall av grovt osant intygande och två fall av urkundsförfalskning.

I dag dömdes han för samtliga åtalspunkter till ett års fängelse. Detta trots att åklagaren bara yrkat på ett par månader.

”Även om det inte är fråga om några större belopp gör den omständigheten att [den tilltalade] i sin egenskap av läkare har utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning att straffvärdet för bedrägeribrotten är betydligt högre”, skriver Göteborgs tingsrätt i sin dom.

Åklagaren: Han har missbrukat sin respekt

I april 2020 startade läkaren ett vårdbolag som erbjöd snabba svar på PCR-test. Totalt tog kliniken emot 120 PCR-test, varav sju aldrig analyserades, enligt kammaråklagare James von Reis.

– Den vita rocken inger respekt, men det har han missbrukat å det grövsta. Inte ett enda intyg har verklighetsbakgrund. Han har utfärdat dem utan att ha en aning om personerna som reser var smittsamma eller ej. Det är en gärning ägnad att öka smittspridningen under pågående pandemi, sa von Reis von under rättegångens slutpläderingar, rapporterar DN.

Advokaten: Domen är beklaglig

Läkaren förnekar däremot brott. Han menar att PCR-testerna, enligt hans vetskap, har analyserats på ett korrekt sätt och vidhåller att han inte har skapat falska handlingar.

– Det är klart att domen är beklaglig för min klient eftersom han hävdar sin oskuld. Tittar man på domen som sådan kan jag notera att man i princip inte har argumenterat kring våra invändningar och att påföljden är anmärkningsvärt hög, säger försvarsadvokat Björn Hurtig till SVT. 

Han menar att åklagaren litat för mycket på laboratoriets internutredning och meddelar redan på onsdagseftermiddagen att tingsrättens dom kommer att överklagas.

20 000 i skadestånd

Domen baseras på skriftlig bevisning och flera förhör, bland annat med personal från det laboratorium som angavs har testat proverna.

Tingsrättens bedömning är att ”laboratoriet inte tagit emot eller analyserat några prover från läkaren eller hans firma”. Inte heller har de lämnat några provsvar vare sig i skrift eller muntligen.

Läkaren ska enligt åtalet ha lurat till sig totalt 24 630 kronor från sex målsäganden, som enligt domen ska ersättas med ett skadestånd på totalt drygt 20 000 kronor.

Mannen har i dagsläget kvar sin läkarlegitimation, men Inspektionen för vård och omsorg kan komma att utreda saken.

– Fälls han kommer det säkerligen att bli en fråga om han kan vara läkare längre, säger Hurtig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.