”Alla vill hjälpa på det sätt de kan”, säger Elin Ekdahl, läkarstudent i Göteborg. Foto: SVT/TT

Läkarstudenter förstärker vården: ”Alla vill hjälpa till”

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 1000 blivande läkare runt om i landet har anmält sig frivilliga till en beredskapslista för att hjälpa den tungt belastade vården. Många i Väst är redan ute på sjukhus och vårdcentraler.

– Det är svårt att se en krissituation och inte gå in för att hjälpa till om man kan, säger Elin Ekdahl, läkarstudent i Göteborg och vice ordförande i Sveriges Läkarförbund Student.

Redan tidigt på läkarutbildningen kan man jobba extra på vårdcentraler och sjukhus, bland annat som undersköterska. Men det finns också en läkarassistenttjänst där man kan utföra administrativa uppgifter på sjukhusen och assistera vid olika ingrepp, exempelvis intubera för att lägga en patient i respirator. Enligt Svenska Läkarförbundet Student har man i Västra Götaland generellt sett få läkarassistenter, och förbundet skulle gärna se att man utnyttjade tjänsten mer.

Coronapandemin

– Vi tror det skulle vara en stor avlastning under coronapandemin om sjukvården skulle använda sig mer av den än vad de gör, säger Elin Ekdahl.

Ökning av studenter som vill hjälpa till

Man har ännu inga exakta siffror på hur många studenter det är som hjälper till i vården, men enligt Svenska Läkarförbundet Student har man sett indikationer på att det ökat sedan coronavirusets spridning.

– Alla vill hjälpa till på det sätt de kan, och det gäller nog alla terminer.

Coronaviruset hotar dock utbildningen

Sjukvårdens tunga belastning till följd av coronaviruset innebär också att blivande läkare riskerar att inte kunna göra sin praktik. Om universiteten inte lyckas hitta ersättningsmoment kan det vara svårt för många läkarstudenter att ta examen.

– Om vi inte kan visa vad vi kan och att vi uppnår målen så kan vi inte komma ut och jobba i sommar då vi behövs. Det kan leda till så mycket som 2000 färre underläkare till sommaren, och det är väldigt illa, säger Elin Ekdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet