Daniel Andersson (M) vill att regionen inte tänker i gamla länsgränser när ambulansernas insatstider ska ses över. Foto: SVT

Lång ambulansväntan i Essunga

Publicerad

Bara 31 procent av ambulansens prio 1-utryckningar hinner fram inom regionens generella mål på 20 minuter.

– Det är verkligen skitkasst! Som företrädare för Essunga kommun är jag ju inte alls nöjd med de här siffrorna, säger Daniel Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Essunga har länge levt med längre väntetider på ambulansutryckningar än många andra kommuner. När kommunledningen fick se siffrorna i en ny rapport från regionen skrev de en skrivelse till regionstyrelsen där de lämnar förslag på lösningar.

– Vi försöker erbjuda oss att vara delaktiga i att hitta en lösning, säger Daniel Andersson.

Regionens mål är att 90 procent av invånarna ska nås inom 20 minuter vid prio 1-larmen, d v s akut livshotande symptom eller olycksfall. Men bara 31 % av dem som befinner sig i Essunga nås inom den tiden.

Kommunledningen här i Essunga vill varna för att tänka för mycket i de gamla länsgränserna när man ska lösa ambulansens insatstider, för då hamnar Essunga i utkanten, trots att kommunen ligger mer mitt i Västra Götalandsregionen.

I skrivelsen föreslår kommunalrådet Daniel Andersson och tillförordnade kommunchefen att regionen inte bara siktar på Skaraborgs sjukhus i Skövde som enda lösningen vid akut sjukdom – utan att regionen borde ta vara på kompetensen hos kommunens egna sjuksköterskor vid akutfall.

Essunga får ett visst stöd av Jonas Andersson i regionsstyrelsen.

– Vi måste bli bättre på att använda ambulanserna över de gamla länsgränserna, säger Jonas Andersson (L), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.