Hör vad fackförbundet Unionen vill göra åt situationen. Foto: SVT

Lång väg till rätt jobb för högutbildade flyktingar

Publicerad

Efter tio år i landet har bara en tredjedel av de akademiker som kommit som flyktingar ett jobb i nivå med sin utbildning.
– Vi tycker att det är ett enormt resursslöseri, säger Johanna Lundström, kommunikatör på fackförbundet Unionen i Göteborg.

Det är fackförbundet Unionen som tittat på hur det gått på arbetsmarknaden för de akademiker som flytt till Sverige. Enligt rapporten så får högskoleutbildade flyktingar snabbare arbete än övriga flyktingar.

Hög sysselsättning

De flyktingar med högskoleutbildning som bosätter sig i någon av storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö har också betydligt högre sysselsättning än de som bor på annat håll i landet Men rapporten visar också att den här gruppen i stor utsträckning inte jobbar med det som de är utbildade för.

En tredjedel

I Göteborg så har efter tio år nästan nio av tio ett jobb, men det är bara drygt en tredjedel som arbetar med ett jobb som kräver en högskoleutbildning.

Hör mer om vad Unionen vill göra åt situationen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer