Lennart Fällberg är vårdenhetschef på Lundströmmottagningen i Alingsås. Foto: SVT

Lång väntan på utredning för könsbekräftande vård

Uppdaterad
Publicerad

På bara några år har antalet patienter som vill utredas för könsbekräftande vård i Västra Götaland mångdubblats. Detta har lett till långa köer.

– Det är ett stort problem för vården och inte minst patienterna, säger Lennart Fällberg, vårdenhetschef på Lundströmmottagningen i Alingsås.

Till Lundströmmottagningen söker sig personer som upplever att kroppen inte stämmer överens med den upplevda könsidentiteten. För att få könsbekräftande vård, som till exempel hormoner eller operation, krävs en diagnos. En av sex platser i landet där patienter utreds är Alingsås.

Idag får patienter efter att de fått eller skaffat en remiss till Lundströmmottagningen vänta upp till tio, tolv månader på utredning.

– Vi får mycket påringningar. De undrar hur lång väntan är och berättar att de mår dåligt under tiden de väntar. Det är inte alls bra, säger Lennart Fällberg.

Blir köer

På bara några år har antalet patienter mångdubblats, vilket lett till långa köer till mottagningen i Alingsås.

– Vi har fått tillskott under årens lopp. Men tillskotten kommer i efterhand. Därför blir det köer. Vi har svårt att matcha inflödet, säger Lennart Fällberg.

När mottagningen drog igång 2007 hade man runt 50 remisser per år. De senaste åren har det skett en kraftig ökning, från 102 remisser 2013 till 343 i fjol. Lennart Fällberg ser flera förklaringar till ökningen. Han nämner både ett öppnare samhällsklimat, där det är lättare att komma ut som transperson, och lagändringen 2013.

– Fram till 2013 var man tvungen att sterilisera sig om man ville byta juridiskt kön. Och det var många som inte ville det. Det vi har sett efter 2013 är att fler söker vård, säger Lennart Fällberg.

Fler barn än väntat

Från och med förra året utreder mottagningen även barn under 16 år, vilket också har bidragit till ökningen. Nära en tredjedel av remisserna förra året kom från denna åldersgrupp. Mottagningen hade väntat sig runt 25 remisser. Men det blev 100.

– Vi trodde inte att det skulle bli så många, säger Lennart Fällberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.