Kriminalkommissarie Lennart Ronnebro, område syd Göteborg. Foto: SVT/Polisen

Långvarig gängkonflikt bakom skottlossning i Mölndal

Uppdaterad
Publicerad

Upphittade tomhylsor och beslagtagna bilar, varav en med kulhål – det är resultatet av gårdagens skottlossning på en parkeringsplats i Mölndal.

– Sex personer togs in till förhör, alla släpptes efter ett par timmar. Ingen vågar prata med oss för risken finns att de blir mördade, säger kriminalkommissarie Lennart Ronnebro till SVT Nyheter Väst.

Det var strax efter klockan halv åtta på måndagskvällen som flera personer i Mölndal larmade polisen om en pågående skottlossning. Maskerade män uppgavs skjuta mot en parkerad bil på Fullblodsgatan i Mölndal.

Lite senare under kvällen hittade polisen de två bilarna och fyra personer hämtades in till förhör.

– Ytterligare två personer hämtades in men alla sex släpptes efter förhör, säger kriminalkommissarie Lennart Ronnebro.

Ett förhör som inte gav så mycket eftersom de enligt polisen inte var särskilt talföra.

– Det är ju så i de här kretsarna att de inte pratar med polisen och det är svårt att utreda brott i den här miljön.

”Råkat i luven på varandra”

Enligt honom har den senaste skottlossningen med en långvarig gängkonflikt att göra, vilket Göteborgs-posten var först med att skriva om.

– Det är ännu ett inslag av ett mångårigt krig mellan M-falangen och Briljantfalagen. Det är ett ungdomsgäng som vuxit upp tillsammans på Briljantgatan, men har råkat i luven på varandra på grund av bland annat narkotikahantering.

Vad exakt som orsakat det som hände under måndagskvällen är oklart enligt Lennart Ronnebro:

– Det handlar om ett gäng unga män som är lättkränkta och har ett hederstänkande. De har ett stort våldskapital och de ligger bakom flera tidigare skjutningar.

Polisnärvaro förhindar skjutningar

Han känner en lättnad över att ingen har skjutits ihjäl i område syd, det vill säga Mölndal, Frölunda, Tynnered sedan sommaren 2017, vilket han säger beror på polisens ökade närvaro i de här områdena.

– Åtskilliga är frihetsberövade och sitter i finkan, för bland anant grovt vapenbrott och narkotikabrott.

En förundersökning gällande försök till mord har inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.