Du får inte ta vatten ur vattendrag i Västra Götaland. Foto: TT

Länsstyrelsen förbjuder uttag av vatten från vattendrag

Publicerad

Efter det ihållande varma vädret slår Länsstyrelsen i Västra Götaland larm om att brist på vatten kan hota växt- och djurliv. Därför inför de också ett förbud mot uttag av vatten från länets små och medelstora vattendrag.

Enligt Länsstyrelsen i Västra Götaland har många av länets sjöar och vattendrag så låga vattennivåer att varje större vattenuttag kan innebära en risk för växt- och djurlivet i bäckar och åar. Nu vill de skapa en medvetenhet hos medborgarna om riskerna.

– Det är så pass lågt att det blir skada på naturen om man tar ut vatten, säger Anna Vickman, vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Förbudet gäller i hela länet och omfattar alla, förutom de som har tillstånd eller tar dricksvatten till sitt eget hushåll.

– Om man tar vatten trots att det finns riskskada, då riskerar man att begå ett lagbrott helt enkelt, säger Anna Vickman.

Hur länge gäller förbudet?

– Så länge det är en situation där det är så pass låga nivåer att det finns risk för naturen och miljön, säger Anna Vickman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer